Siirry sivun sisältöön

Lapsen hormonitoiminnan häiriön selvittäminen

Lapsen hormonitoiminta vaikuttaa kaikkialla elimistössä. Usein endokrinologinen syy sairauden oireille on selvä. Toisaalta missä tahansa tilanteessa, kun oireiden tausta ei selviä, endokrinologisen sairauden mahdollisuus täytyy pitää mielessä.

Tässä osiossa kerrotaan tavallisimmista tilanteista, joissa voidaan epäillä hormonitoiminnan häiriötä.

Kasvu

Lasten hormonitoiminnan häiriöt aiheuttavat käytännössä aina kasvuhäiriön. Useimmiten tila johtaa lyhytkasvuisuuteen, mutta myös muihin oireisiin. Poikkeava kasvu tulee aina arvioida tarkemmin.

Kasvun pysähtyminen kokonaan on poikkeavaa. Etenkin vauvoilla tilannetta pitää tutkia nopealla aikataululla tarkemmin.

Pituuden ja painon samanaikaiset ja päinvastaiset muutokset, ja etenkin seuloja rikkova kasvutapa on poikkeavaa.

Mahdollisia oireita

Tyypillisiä oireita, jotka voivat viitata hormonitoiminnan häiriöön, on poikkeava väsymys, voimattomuus, laihtuminen, huimaus, mielialan vaihtelut, suolisto-oireet, voimakas painonnousu, runsas virtsaaminen, janotus, epämääräiset kipuoireet, palelu, hikoilu tai muut yleisoireet, joille ei löydy muuta selitystä.

Murrosikä

Murrosiän käynnistymiseen viittaavista oireista tulee huolestua, jos ne esiintyvät ennen 8 ikävuotta tytöillä ja 9 ikävuotta pojilla. Toisaalta syy murrosiän viivästymiseen yli 13-vuotiailla tytöillä ja 13,5-vuotiailla pojilla täytyy selvittää.

Oireyhtymäpiirteet

Oireyhtymäpiirteitä on monenlaisia. Niistä tunnetuimmat, pieni suu, nenä ja korvat, litteä pää ja keskikasvot, ylös vinot luomiraot sekä nenänjuuressa niin sanottu epikantuspoimu liittyvät Downin oireyhtymään.

Kaikille oireyhtymille on olemassa omat tyypilliset piirteensä. Selvimmin oireyhtymäpiirteet onkin havaittavissa pään ja kasvojen alueella. Monissa oireyhtymissä raajojen ja vartalon mittasuhteet ovat poikkeavat, ja kämmenissä tai jalkaterissä on poikkeavuuksia. Joskus tietynlaiset ihomuutokset voivat olla viite oireyhtymästä.

Päivitetty 30.1.2023