Polvea tukevat sivusuunnassa sivusiteet, etu-ja takasuunnassa ristisiteet. Näitä kutsutaan polven nivelsiteiksi. Polven kierukat eli meniskit ovat rustoa ja vaimentavat polveen kohdistuvia tärähdyksiä ja vääntöjä. Polvessa on kaksi kierukkaa, ulko- ja sisäkierukka. Polven kierukat ovat c-kirjaimen muotoisia. Diskoidilla meniskillä tarkoitetaan polven kierukkaa, joka on synnynnäiseltä muodoltaan poikkeava, kiekkomainen. Lapsilla nivelsiteet ovat joustavat ja alle 10-vuotiailla nivelsidevammat harvinaisia. Polven nivelside- ja kierukkavammojen hoito määräytyy yksilöllisen tarpeen mukaisesti.
Polven nivelside- ja kierukkavammat
Polveen kohdistuva vääntövamma saattaa aiheuttaa polven nivelside- ja kierukkavamman. Erityisesti urheilulajeissa (esimerkiksi jalkapallo, salibandy ja laskettelu), joissa keho kääntyy jalan ollessa paikallaan, altistutaan polven vääntövammoille.
Polven ristisidevamma aiheutuu usein polven kiertyessä ja vääntyessä kuormitettuna. Polven eturistiside vaurioituu huomattavasti yleisemmin kuin takaristiside. Polven nivelsiteiden vaurioituessa, polveen ilmaantuu usein kipua, turvotusta ja/tai verta polvinivelen sisään. Lisäksi tunne polven pettämisestä kävellessä on yleinen. Kasvuikäisillä nivelsiteet ja lihakset ovat suhteellisesti luita vahvempia ja tämän vuoksi lapsilla ja nuorilla esiintyy erilaisia luustovammoja lihas-jänne-luuliitoksissa. Esimerkiksi polvea tukevoittavat ristisiteet lapsella ovat vahvempia kuin luu, jolloin polven vääntövamman yhteydessä luupala ristisiteen kiinnityskohdasta saattaa irrota polvinivelen sisään.
Polven nivelkierukkavammassa sisempi tai ulompi nivelkierukka on voimakkaan puristuksen ja vedon kohteena. Vamma tapahtuu usein polven kiertoliikkeessä polven ollessa kuormitettuna. Polveen tulee turvotusta ja kipua. Kierukan osa voi aiheuttaa polveen lukko-oireen, joka estää polvea koukistumasta tai suoristumasta. Kävely tuntuu kivuliaalta ja polvi voi tuntua pettävän tai naksahtelevan. Polven ääriasennot ja väännöt aiheuttavat kovaa kipua eikä nivel tunnu kestävän rasitusta.
Polven poikkeavan muotoinen kierukka, diskoidi meniski, saattaa aiheuttaa kipua ja polven lukko-oireilua kääntyessään polvinivelen väliin.
Polven vammat ovat oirekuviltaan hyvin samankaltaisia ja siksi polven tutkimus, tieto vammamekanismista ja kuvantamistuloksista ovat tärkeitä. Äkillisesti tapaturmaisesti kipeytynyt polvi kuvannetaan yleensä röntgentutkimuksella. Magneettitutkimus saattaa tuoda lisätietoa vammasta.
Tutkittaessa otetaan huomioon mahdollisuus polven monivaurioon. Esimerkiksi polven ristisidevamman yhteydessä voi olla myös kierukkavamma sekä muita polven rakenteen vammoja riippuen tapaturmasta.
Polven nivelsidevamman hoito määräytyy tapauskohtaisesti. Mikäli polvi antaa poikkeavasti periksi tutkittaessa, on nivelsiteiden vaurio todennäköinen. Mikäli kyseessä on lievä nivelsidevamma, saattaa hoidoksi riittää saranallinen polvituki. Polvea tukevan lihaksiston aktiivinen harjoituttaminen on myös erittäin tärkeää. Joskus nivelsidevamman ja liitännäisvammojen hoidoksi tarvitaan leikkaustoimenpiteitä. Leikkauksen jälkeinen toipuminen ja kuntoutuminen kestävät useamman kuukauden. Fysioterapeutti ohjeistaa tarvittaessa yksilölliset liikeharjoitteet.
Lasten eturistisidevammoissa ristiside voi säilyä ehjänä, mutta se voi irrota luupalan kanssa sääriluun pinnasta. Hyväasentoiset ristisiteen kiinnityskohdan murtumat hoidetaan kipsaamalla, mutta selvästi paikaltaan siirtynyt murtuma on syytä kiinnittää takaisin paikalleen.
Kasvuikäisen kierukkavamma voi parantua itsestään. Tarvittaessa nivelkierukka korjataan tai vaurioitunut kierukan osa poistetaan tähystystoimenpiteellä. Diskoidi meniski eli synnynnäisesti poikkeavan muotoinen kiekkomainen kierukka voidaan tarvittaessa muovata tähystysleikkauksessa.
Päivitetty 1.2.2023