Siirry sivun sisältöön

Severin tauti

Severin tauti on yleinen lasten jalkoihin liittyvä rasitusperäinen vamma, joka paranee lähes poikkeuksetta ilman hoitoa.

Severin taudin kipupaikka.

Severin taudissa kantaluuhun kiinnittyvän akillesjänteen toistuva rasitus aiheuttaa oireita kantaluussa. Tautia esiintyy aktiivisilla alakouluikäisillä lapsilla (yleensä 8–10-vuotialla).

Oireet ja löydökset

Severin taudissa kipua tuntuu kantaluussa akillesjänteen kiinnittymisalueen reunoilla. Kipu tuntuu voimakkaimmalta liikuntasuoritusten jälkeen. Kantaluun sivuilla on paineluarkuutta ilman turvotusta.

Toteaminen

Mikäli Severin taudin oireet ja löydökset ovat tyypilliset, ei taudin varmistamiseksi välttämättä tarvita kuvantamistutkimuksia.

Hoito ja itsehoito

Severin tauti ei vaadi erityistä hoitoa. Kipu häviää kasvun myötä murrosikään mennessä. Hoidoksi usein riittää lievissä oirekuvissa kipua aiheuttavan rasituksen vähentäminen. Vaikeimmissa oirekuvissa hyppy- ja juoksukielto muutaman viikon ajan on tarpeen. Kantaosan korotuksella/pehmusteella voidaan myös vähentää kantapäähän kohdistuvaa rasitusta. Yksilölliset tukipohjalliset saattavat myös lievittää oireita. Paikallisesti kipua voi lievittää kylmähoidolla ja hoitaa tulehduskipulääkegeelillä lääkärin ohjeen mukaisesti. Pohkeen alueen venytykset ovat suositeltavia.

Päivitetty 1.2.2023