Tulehduksellisella suolistosairaudella eli IBD:llä tarkoitetaan elinikäistä suoliston tulehdustautia, jonka syy on tuntematon. Taudin lyhenne IBD tulee englanninkielen sanoista inflammatory bowel disease. Tavallisimmat tautimuodot ovat haavainen paksusuolitulehdus eli colitis ulcerosa ja Crohnin tauti, mutta osalla potilaista tautia ei voi luokitella kumpaankaan ryhmään ja puhutaan tarkemmin luokittelemattomasta taudista IBDU (unclassified). Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat yleistyneet meillä ja muissa länsimaissa erittäin nopeasti viimeisten 10–15 vuoden aikana.
Sairaus alkaa tyypillisimmin nuoruusiässä. Taudin tavallisin oire on pitkittynyt ripuli ja tihentynyt ulostustarve, ja vähitellen ulosteen joukkoon voi ilmaantua verta. Ulostuspakkoa voi myös esiintyä. Nuori voi olla poikkeuksellisen väsynyt anemian vuoksi ja kasvun ja murrosiän kehitys voi häiriintyä.
Osalla potilaista alkuvaiheen vaiva voi olla epämääräinen vatsakipu ja väsymys. Tämän kaltaisia oireita voi olla ajoittain lähes kenellä tahansa, mutta vaivan pitkittyessä on syytä hakeutua tutkimuksiin. IBD:n alkuvaiheessa on tärkeä varmistua, ettei kyse ole bakteeri- tai virusinfektiosta tai mahdollisesti suoliston alkueläin- tai loistartunnasta. Varsinaisen taudin seulontaan on käytössä ulostetesti (kalprotektiini), joka kuvaa suolen tulehdustilaa ja jonka koholla oleva arvo voi viitata IBD:n mahdollisuuteen.
IBD-sairauksiin on hoitoja, kuten lääkehoito, ravitsemus ja leikkaushoito. Hoidon tarkoituksena on oireettomuus ja suoliston tulehduksen sammuttaminen. Taudit ovat osittain perinnöllisiä. Jos suvussa on IBD-sairauksia, on lapsella hieman suurempi riski sairastua IBD:een verrattuna terveiden vanhempien lapsiin.