Siirry sivun sisältöön

Pannerin tauti ja kyynärnivelen luu-rustotulehdus (osteochondritis dissecans)

Pannerin taudin ja kyynärnivelen luisen kappaleen irtoamisen nivelruston alta (osteochondritis dissecans, osteokondriitti) aiheuttaa olkaluun alaosan verenkiertohäiriö, jonka syy on epäselvä. Usein taustalla on kyynärniveleen kohdistuva toistuva rasitus.

Lapset ja nuoret harrastavat usein erilaisia heittolajeja (esimerkiksi pesäpallo, tennis, käsipallo, paini), joissa kyynärnivel on toistuvasti rasituksessa. Pannerin taudista on kyse silloin, kun oireisto kyynärnivelen alueella alkaa ennen kasvupyrähdystä. Kyynärnivelen osteokondriitista on kysymys, jos oireisto alkaa murrosiässä, kasvupyrähdyksen jälkeen.

Oireet ja löydökset

Pannerin taudissa oireena on erityisesti rasituksessa tuntuva kipu. Kyynärnivelessä on usein lievä liikerajoitus ja olkaluun ulompi nivelnasta on painaen kipeän tuntuinen.

Kyynärnivelen luu rusto-tulehdus eli osteochondritis dissecans (osteokondriitti) aiheuttaa hyvin samankaltaista oirekuvaa kuin Pannerin taudissa. Oireet ovat kuitenkin hankalammat. Kyynärnivelen liikerajoitus on selvä ja saattaa aiheuttaa myös lukko-oireistoa, jolloin kyynärnivelen ojennus tai koukistus ei onnistu. Osalla nuorista on myös kyynärnivelessä selvä turvotus, joka viittaa nivelen sisäiseen irtokappaleeseen.

Toteaminen

Diagnoosiin päästään usein oirekuvan ja röntgentutkimuksen avulla. Joissakin tapauksissa lisätutkimuksena tehdään magneettitutkimus, jolla saadaan lisäselvyyttä siitä, onko osteokondriittipesäkkeestä irronnut rustokappale.

Hoito ja itsehoito

Pannerin tauti paranee itsestään ilman erityistä hoitoa usein muutaman oireisen vuoden sisään. Kyynärnivelen rasituksen vähentämistä suositellaan.

Kyynärnivelen luu-rustotulehduksen leikkaushoidon tarve harkitaan tapauskohtaisesti ja ikä huomioiden. Usein tauti johtaa rustokappaleen irtoamiseen. Irtokappale poistetaan nukutuksessa tehtävässä tähystysleikkauksessa. Irronneen kappaleen kiinnittäminen on myös mahdollista.

Päivitetty 1.2.2023