Siirry sivun sisältöön

Lapsen allergisen nuhan ja silmäoireiden itsehoito

Allergista nuhaa ja silmäoireita voi itse hoitaa suun kautta otettavalla antihistamiinilla ja silmään ja nenään laitettavilla paikallishoitolääkkeillä.

Antihistamiini

Suun kautta otettavia väsyttämättömiä antihistamiineja saa apteekista itsehoitovalmisteena ja niitä voi käyttää jo kahden vuoden ikäiselle lapselle. Sitä nuoremmilla allerginen nuha on erittäin harvinaista. Isommille lapsille ja aikuisille on tarjolla useita antihistamiinivalmisteita itsehoitolääkkeinä. Väsyttämättömät antihistamiinit ovat vähintään yhtä tehokkaita tai tehokkaampia kuin väsyttävät antihistamiinit, minkä vuoksi väsyttäviä antihistamiineja ei tule käyttää allergisen nuhan hoitoon.

Silmätipat

Itsehoitovalmisteena on saatavilla silmätippoja yli 4-vuotialle lapsille. Natriumkromoglikaattitipat ovat hidasvaikutteisia ja hoito aloitetaan viimeistään heti ensioireiden ilmaannuttua tai ennaltaehkäisevästi jo ennen siitepölykauden alkua. Hoitoa jatketaan koko siitepölykauden ajan tai oireiden jatkuessa pidempäänkin. Antihistamiinitipat ovat tehokkaampia allergisten silmäoireiden hoidossa ja niitä voidaan käyttää varsinkin jos natriumkromoglikaattitippojen vaikutus ei ole riittävä. Silmien kuivuessa suositellaan allergialääkkeiden rinnalla käytettäväksi kostuttavia silmätippoja.

Nenäsuihkeet

Itsehoitovalmisteena on yli 4-vuotiaille saatavilla kortisonia sisältäviä nenäsuihkeita, joiden vaikutus tulee hitaasti. Oireiden helpottamiseen voi kulua kolme tai neljä vuorokautta hoidon aloittamisesta. Täyden hyödyn saavuttamiseksi nenäsuihkeita pitää käyttää pidempään säännöllisesti. Kortisonia sisältävät nenäsuihkeet ovat tieteellisten tutkimusten perusteella allergisen nuhan tehokkain hoito.

Myös antihistamiinia tai natriukromoglikaattia sisältäviä nenäsuihkeita saa itsehoitovalmisteina. Antihistamiinisuihke on nopeampivaikutteinen kuin kortisoni ja sitä käytetään lievässä allergisessa nuhassa yksinäänkin.

Keskivaikeassa ja vaikeassa allergisessa nuhassa antihistamiininenäsuihketta voidaan käyttää yhdessä kortisonisuihkeen kanssa.

Natriumkromoglikaattisuihke puolestaan on hidasvaikutteinen ja miedompi, pikkulapsille sopiva lääke.

Nenää avaavien suihkeiden eli ns. dekongestanttien käyttöä ei yleensä suositella kuin korkeintaan lyhytaikaisesti. Pitempiaikaisessa käytössä ne kuivattavat nenää ja lisäävät tulehdusta sekä saattavat jopa pahentaa nenätukkoisuutta pidemmän käyttöjakson jälkeen.

Nenän kuiville limakalvoille voi käyttää kostuttavia suihkeita ja tippoja.

Suolavesihuuhtelut nenäkannulla

Nenän säännölliset suolavesihuuhtelut allergiakaudella helpottavat allergisen nuhan oireita. Jos oireiden aiheuttaja on kotieläin, kannattaa kontaktia kyseiseen eläimeen mahdollisuuksien mukaan välttää.

Päivitetty 28.2.2023