Siirry sivun sisältöön

Kodin ulkopuolinen elämä lapsen ja nuoren syöpähoitojen aikana

Jos lapsi saa erityisen intensiivistä solunsalpaajahoitoa, vierailuja ja liikkumista kodin ulkopuolella tulee välttää infektioriskin vuoksi.

Julkisilla kulkuneuvoilla liikkuminen on kokonaan kielletty, joten liikkuminen tulee tehdä taksilla tai omalla autolla. Pidempimatkalaiset saavat joskus poikkeusluvalla matkustaa lentokoneella tai junalla. Mopolla ja kevytmoottoripyörällä ajamisesta tulee keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

Syöpään sairastunut lapsi ei voi alkuhoitojen aikana käydä omassa koulussa, tarhassa tai päivähoidossa. Julkiset paikat, kuten kauppakeskukset, elokuvateatterit ja ravintolat, eivät ole sallittuja, mutta pienet ulkoilmatapahtumat, ulkoilu ja terassit ovat sallittuja.

Eristyksissä olemisen tarkoitus on minimoida riskejä ja välttää sairastumista erilaisiin tarttuviin tauteihin, jotka saattaisivat hidastaa suunnitellun hoidon etenemistä.

Syöpää sairastavan elämässä on paljon rajoituksia, mutta niistä huolimatta olisi hyvä pyrkiä elämään mahdollisimman normaalia ja tasapainoista elämää. Vaikka lapsella tai nuorella on syöpä, hänellä on samat tarpeet ja halut tehdä asioita kuin ikätovereilla.

Kavereita voi tavata sisällä tai ulkona mielellään yhtä kerrallaan. Tavattavan kaverin tulee olla aina terve. Muita vierailuja kannattaa miettiä veriarvojen perusteella yhdessä hoitavan lääkärin kanssa.

Päivitetty 26.10.2022