Siirry sivun sisältöön

Folaatin puutos

Epäily folaatin puutteesta herää, kun lapsella todetaan anemia ja lapsen punasolujen tilavuus on normaalia suurempi. Folaatin puutoksesta johtuva anemia kuuluu makrosytäärisiin anemioihin.

Folaatti on vesiliukoinen B-ryhmän vitamiini, jota tarvitaan solujen jakautumiseen ja uusien punasolujen ja hemoglobiinin muodostumiseen. Ihmisen elimistö ei pysty tuottamaan folaattia, joten se on saatava ravinnosta tai ravintolisänä (foolihappo). Jos folaattia ei ole elimistössä riittävästi, punasolujen esiasteet eivät kypsy normaaleiksi punasoluiksi, ja potilaalle kehittyy anemia.

Folaatin puutteesta johtuva anemia todetaan mittaamalla punasolujen folaattipitoisuus paastoverinäytteestä (fE-Folaatti). Hoitona on foolihapon nauttiminen tabletteina.

Folaatin varastot elimistössä ovat pienet. Folaatin puute voi johtua yksipuolisesta ravinnosta, mikä on lähinnä alikehittyneiden maiden ongelma. Keliakia ja muut suolistosairaudet voivat kuitenkin johtaa folaatin puutteeseen huonontuneen imeytymisen vuoksi. Lisäksi tietyt lääkkeet, esimerkiksi epilepsialääkkeet metotreksaatti ja trimetopriimi, voivat aiheuttaa folaatin puutetta. Folaattia on erityisesti maksassa, vihreissä kasviksissa ja hiivassa.

Riittävä folaattipitoisuus ehkäisee raskauden aikaista sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriön muodostumista. Foolihappolisän käyttö suositellaan aloitettavaksi noin kaksi kuukautta ennen suunniteltua raskautta. Folaatin tarve voi lisääntyä myös edellä mainittujen lääkehoitojen, imeytymishäiriöitä aiheuttavien suolistosairauksien, keinomunuaishoidon sekä kroonisen hemolyysin eli punasolujen kiihtyneen hajoamisen (esimerkiksi hemoglobiinipoikkeavuudet) yhteydessä.

Päivitetty 10.8.2022