Diabetesta sairastavan lapsen tai nuoren ketoainepitoisuus voi nousta nopeasti esimerkiksi tulehdussairauksien yhteydessä, tai jos insuliinin saanti jostain syystä keskeytyy. Tämän seurauksena voi syntyä diabeettinen ketoasidoosi eli happomyrkytys, joka on vakava tila ja vaatii sairaalahoitoa.
Ketoaineiden nousuun viittaavia oireita
pahoinvointi ja/tai oksentelu
vatsakipu
asetonin haju hengityksessä
poskien punoitus
väsymys ja sekavuus
raskas hengitys
Ketoaineita mitataan sormenpäästä erillisellä ketoainemittarilla. Jokaisella tyypin 1 diabetesta sairastavalla tulee olla ketoainemittari ja siihen kuuluvia ketoaineliuskoja. Ketoliuskojen viimeinen käyttöpäivä kannattaa tarkistaa säännöllisesti, etteivät ne pääse vanhenemaan, jos käyttöä on harvoin.
Ketoaineet tulee aina mitata
Jos glukoositaso on yli 15 mmol/l peräkkäisissä mittauksissa, tai jos se ei laske lisäinsuliinilla.
Jos lapsi on huonovointinen glukoositason ollessa korkea.
Ketoaineiden ollessa koholla
Varmista, että lapsi tai nuori on saanut pitkävaikutteisen insuliinin tai insuliinipumppu toimii oikein.
Anna lapselle tai nuorelle runsaasti juomista: Aluksi vettä ja glukoositason lähtiessä laskuun myös hiilihydraattipitoista nestettä.
Anna lapselle tai nuorelle insuliinia yksilöllisen korjausohjeen mukaisesti, lapsi tai nuori tarvitsee insuliinin kanssa myös hiilihydraatteja.
Uusi glukoositaso- ja ketoainemittaukset 1–2 tunnin välein.
Jos yleisoireita (pahoinvointi, oksentelu) ja/tai ketoaineet yli 3 mmol/l, ota yhteys sairaalaan.
Ketoaineet voivat kohota myös glukoositason ollessa normaali tai matala. Tila johtuu paaston tai esimerkiksi mahataudin aiheuttamasta hiilihydraattivajeesta. Hoidoksi lapselle tai nuorelle annetaan ylimääräistä hiilihydraattia, minkä jälkeen ketoaineiden ollessa selvästi edelleen koholla myös pieni määrä insuliinia.