Siirry sivun sisältöön

Lattajalka

Lattajalkaisuus kuuluu normaaliin kehitykseen lapsen ensimmäisinä elinvuosina.

Lattajalasta on kyse silloin, kun jalan nivelet ja lihakset antavat liiaksi periksi ja jalan pitkittäinen holvirakenne on matala tai puuttuu. Yleensä jalan muoto kehittyy kouluikään mennessä. Perinnöllisillä tekijöillä on vahva osuus lattajalkaisuudessa.

Oireet ja löydökset

Lattajalat eivät yleensä aiheuta oireita. Mikäli kipuoiretta on, tulee kipuoireen syy selvittää. Lattajalkaisuus on suurimmaksi osaksi normaalia ja vahvasti perintötekijöihin liittyvää. Joskus taustalla voi olla sairauksia, joita tarvittaessa tapauskohtaisesti selvitetään.

Toteaminen

Lattajalan pitkittäinen jalkaholvi tulee esille varpaille noustessa.

Pienillä lapsilla joustava lattajalkaisuus on normaalia eikä tilanne vaadi erityisiä tutkimuksia. Usein varpaille noustessa jalan holvikaarirakenne kuitenkin saadaan esiin. Mikäli epäillään taustalla olevan muita sairauksia, tulee lapsen kokonaistilanne arvioida ja tarpeelliset tutkimukset tehdä lääkärin arvion mukaisesti.

Hoito ja itsehoito

Joustavat ja oireettomat lattajalat eivät tarvitse hoitoa. Oireilevien joustavien lattajalkojen hoito on fysioterapeuttiset harjoitteet ja tukeva kenkä. Tukipohjallisista voi olla apua mahdollisiin kipuoireisiin. Yksilöllisesti suunniteltu hoito on tarpeen, mikäli lattajaloista on oireita. Joustavan lattajalan leikkaushoito on hyvin harvoin perusteltu lapsilla ja nuorilla.

Päivitetty 1.2.2023