Siirry sivun sisältöön

Lapsen ja nuoren epilepsiadiagnoosin asettaminen

Epilepsiatutkimuksissa lääkäri saa tärkeää tietoa, kun vanhempi kuvailee lapsen saamaa kohtausta. Kaikille potilaille tehdään EEG-tutkimus ja usein myös pään magneettikuvaus.

Kohtauksen tyyppi kertoo, onko kyseessä epilepsia, ja mikäli on, millainen epilepsia. Esimerkiksi vanhempien ottama video kohtauksesta on usein todella arvokas kohtausten luonteen selvittämisessä.

Kaikille lapsille, joilla epäillään epilepsiaa, tehdään EEG- eli aivosähkökäyrätutkimus ja useimmiten myös aivojen MRI-tutkimus eli magneettikuvaus. Molempien tutkimusten löydökset voivat olla normaalit, vaikka lapsella olisi epilepsia. Toisaalta poikkeavatkaan löydökset EEG:ssä tai magneettikuvassa eivät aina tarkoita, että lapsella on epilepsia.

Epilepsian taustasyyn selvittämiseksi voidaan ottaa myös joitain laboratoriokokeita. Joskus kohtausten luonteen selvittäminen vaatii pidemmän EEG-tutkimuksen, johon on yhdistetty videointi. Tällöin puhutaan video-EEG-tutkimuksesta.

Tutkimustulosten, mahdollisen vanhempien kuvaaman kohtausvideon ja oirekuvan perusteella lääkäri voi asettaa epilepsiadiagnoosin ja aloittaa tarvittavan lääkityksen.

Päivitetty 3.11.2022