Siirry sivun sisältöön

Suurentuneet imusolmukkeet

Imusolmukkeet toimivat osana ihmisen puolustusjärjestelmää. Imusolmukkeiden suurentuminen johtuu yleisimmin puolustusreaktiosta nielun, ihon tai muun paikallisen alueen tulehdusta vastaan.

Imusolmuke on pieni, yleensä alle 10 millimetrin paksuinen, pavunmuotoinen, kapselin ympäröimä imukudoselin, jonka läpi virtaa imuneste. Ihmisellä on imusolmukkeita ympäri elimistöä, erityisesti kaulan, nivusten, kainaloiden ja suoliston alueella. Imusolmukkeiden koko vaihtelee terveelläkin ihmisellä, mutta etenkin infektioissa ja kasvainten yhteydessä ne suurenevat enemmän. Imusolmukkeiden tehtävä on toimia osana immuunipuolustusta eli ihmisen omaa puolustusjärjestelmää. Imusolmukkeet toimivat suodattimina, joiden lävitse imuneste siivilöityy matkalla verenkiertoon. Ne keräävät ja tuhoavat verestä bakteereita ja viruksia.

Lapsella ja nuorella on usein virusinfektioita, tavallisia nuhakuumeen aiheuttavia tauteja, joissa kaulan alueen imusolmukkeet suurentuvat molemmin puolin. Jos kaulan imusolmukkeet turpoavat vain toiselta puolelta, syynä on usein bakteeri (esimerkiksi A-ryhmän beetahemolyyttinen streptokokki). Jos suurentuneet imusolmukkeet ovat arkoja ja punoittavia, on syytä viedä lapsi tai nuori lääkäriin, koska tällöin on usein kyse bakteeri-infektiosta.

Poikkeavissa paikoissa, kuten soliskuopissa, sijaitsevat imusolmukkeet ja yli 1,5 cm kokoiset imusolmukkeet, jotka eivät pienene noin kuukauden seurannassa, on syytä käydä näyttämässä lääkärille.

Muita kaulapattien mahdollisia syitä:

  • hampaaseen tai sylkirauhaseen liittyvä tulehdus tai harvinainen infektio

  • erilaiset sylki- tai kilpirauhasperäiset kasvaimet

  • kystat eli nesteontelot.

Leukemia eli verisyöpä ja lymfooma eli imukudossyöpä ovat harvinaisia suurentuneiden imusolmukkeiden syitä lapsilla ja nuorilla. Niihin liittyy usein myös muita oireita.

Päivitetty 11.8.2022