Kun lapsen tai nuoren ruokahalu on huono ja paino laskusuuntainen, ruokaa kannattaa täydentää. Ensisijaisesti suositellaan käyttämään eri muodoissa pehmeää kasvirasvaa. Rasvasta saadaan runsaasti energiaa. Kasvirasva on terveydelle monella tavoin edullisempi vaihtoehto kuin kovat eläinrasvat syöpähoitojenkin aikana ja jälkeen. Kasvirasvoilla saadaan lisäenergiaa ruokaan annoskokoa lisäämättä. Kasviöljyä tai juoksevaa margariinia käytetään runsaasti ruoanlaitossa ja leivonnassa. Yli 60 % rasvaa sisältävää kasvimargariinia levitetään reilu kerros leivän päälle.
Jos ruokahalu on usean viikon ajan huono ja ruokamäärät jäävät pieniksi tai ruokailu on yksipuolista, myös vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti jää niukaksi. D-vitamiinilisää käytetään kotona. Riittävästä kalsiumin saannista on huolehdittava kalsiumvalmisteella, mikäli nestemäisten maitovalmisteiden ja juuston käyttö jää vähäiseksi. Jos ruokavalio on yksipuolinen, tarvitaan lisänä monivitamiini- ja kivennäisainevalmiste ilman rautaa, sillä potilaille kertyy usein punasolusiirtojen myötä ylimäärä rautaa elimistöön. Monivitamiinivalmisteen ja kalsiumlisän käytöstä tulee sopia lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa.
Täydennysravintovalmisteet
Täydennysravintovalmisteiksi kutsutaan lisäravinnoksi tarkoitettuja juomia ja lusikoitavia valmisteita, patukoita sekä ruokiin ja juomiin sekoitettavia jauheita. Niitä on laaja valikoima ja valmisteita voi ostaa apteekista. Valmisteista on mahdollisuus saada osittainen korvaus lääkärin kirjoittamalla reseptillä ja B-lausunnolla.
Valmisteisiin kannattaa tutustua hyvissä ajoin ennen mahdollisten ruokailupulmien syntymistä. Silloin tiedetään jo etukäteen, mitkä valmisteet mahdollisesti maistuvat tai miten jauhemaisia valmisteita voi hyödyntää kotikeittiössä.
Ravintoainevalmisteiden käytöstä sovitaan lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa. Lisätietoja täydennysravintovalmisteista saat myös hoitohenkilökunnalta.