Kylläisyyden tunne kehittyy hitaasti − vasta noin puolen tunnin päästä syömisen aloittamisesta. Ennen sitä nopea syöjä saattaa kahmaista suuhunsa enemmän ruokaa kuin keholla on tarvetta.
Lapsen syömisen rajoittaminen ei tunnu vanhemmista kivalta. Näillä keinoilla sopivan ruokamäärän syöminen voi onnistua vaivattomammin:
Kokeilkaa syödä tietoisen hitaasti ja nauttien. Pitäkää kisa siitä, kuka osaa parhaiten nautiskella ruoasta. Tietenkin hitain voittaa, koska joku kuitenkin kysyy ”kuka voittaa?”.
Syökää vain ruokapöydän ääressä ja keskustelkaa rauhassa päivän kuulumisista.
Lisätkää lautaselle reilusti kasviksia ja ruoan kaveriksi kuitupitoista leipää. Kasvikset ja kuidut täyttävät vatsaa ja auttavat kylläisyyden tunteen saavuttamisessa.
Kokeilkaa toisen lautasellisen santsaamisen sijaan täyttää vesilasi ja odotella 10 minuuttia vettä juoden. Tauon jälkeen voi uudelleen tunnustella, mitä vatsa nyt sanoo, kokeeko nälkää vai kylläisyyttä. Jos toiseen annokseen päädytään, kasvisten osuus muistetaan tässäkin.
Joskus voi sanoa jo ruokaa annostellessa, että yksi lautasellinen riittää. Tällöin lapsi todennäköisesti syö hitaammin ensimmäisen ja ainoan annoksen. Mahalaukku alkaa pikkuhiljaa tyytyä pienempiin annoksiin, kun sitä ei jatkuvasti venytetä isoilla annoksilla.
Voitte kokeilla myös kahden annoksen taktiikkaa siten, että molemmat annokset ovat pieniä. Lautasen tavanomaista pienempi koko saa annoksen näyttämään runsaammalta kuin onkaan.
Kokeilkaa koko perheenä kylläisyyden tunnistamista tekemällä kylläisyysharjoituksia tai askartelemalla kylläisyysmittari (linkit Katso lisää -otsikon alla). Opetelkaa tunnistamaan, miltä tuntuu hyvä kylläisyys, milloin on tullut syötyä liikaa.