Flunssa

Flunssa on kaikille tuttu tauti, joka yleensä paranee kotihoidossa. Lasten flunssaan kuuluu nuhan, yskän, tukkoisuuden ja kurkkukivun lisäksi usein myös kuume.

Rinovirukset ovat yleisimpiä flunssan aiheuttajia. Rinovirusinfektioita esiintyy erityisesti keväisin ja syksyisin. Flunssan itämisaika vaihtelee viruksittain, yleensä se on 1–3 vuorokautta. Flunssa voi johtaa korvatulehdukseen, poskiontelotulehdukseen tai keuhkokuumeeseenkin.

Rinovirus

Rinovirukset ovat yleisimpiä flunssan eli nuhakuumeen aiheuttajia. Suuri osa rinovirusten aiheuttamista infektioista on oireettomia tai hyvin vähäoireisia. Niitä esiintyy erityisesti kevättalvisin ja syksyisin.

Rinovirus aiheuttaa yleensä ylempien hengitysteiden infektion, jonka oireita ovat nuha, kurkkukipu, ja mahdollisesti lämmön nousu. Joskus rinovirusinfektio johtaa välikorvatulehdukseen tai poskiontelotulehdukseen. Rinovirus voi liittyä myös alempien hengitysteiden infektioihin, kuten keuhkokuumeeseen tai bronkioliittiin eli ilmatiehyttulehdukseen.

Flunssan itämisaika vaihtelee viruksittain, yleensä se on 1–3 vuorokautta. Rinovirusinfektio tarttuu helposti käsien välityksellä. Myös pisaratartunta hengitystie-eritteiden kautta on mahdollinen. Rinovirusinfektioon ei ole lääkitystä vaan hoito on oireenmukaista. Rinovirusinfektiossa oireet kestävät lapsilla keskimäärin 1–2 viikkoa.

Korvatulehdus eli otiitti

Äkillinen välikorvantulehdus on pienten lasten tauti. Korvatulehdus tulee usein flunssan jälkitautina. Nenän ja välikorvan välillä on kanava, joka säätelee välikorvaan syntyvää painetta. Pienillä lapsilla korvatorvi on lyhyempi ja ahtaampi kuin isommilla lapsilla, jolloin välikorvatulehdusta aiheuttavat bakteerit kulkeutuvat helpommin korviin.

Korvatulehdus on yleensä bakteerin aiheuttama ja voi vaatia antibioottihoitoa. Korvatulehdusta epäiltäessä korvat täytyy tutkia lääkärin toimesta korvalampulla. Korvakipu alkaa usein yöllä, mutta hoito ei edellytä välitöntä lääkäriin lähtemistä, vaan käynti voidaan siirtää aamuun. Hoitoon menon vähäinen viivästyminen ei ole mitenkään vaaraksi korvalle. Lapselle on hyvä antaa kipulääkettä tai puuduttavia korvatippoja.

Poskiontelotulehdus eli sinuiitti

Poskiontelot kehittyvät lapsuudessa varhain, mutta poskiontelotulehduksia esiintyy enimmäkseen kouluikäisillä lapsilla. Otsaontelot kehittyvät kuuden vuoden iästä lähtien. Sivuonteloiden tulehtuminen on yleistä virusperäisessä hengitystietulehduksessa, eikä tila tällöin vaadi erityistä hoitoa vaan paranee itsestään.

Varsinaisesta sivuontelotulehduksesta (sinuiitti) puhutaan silloin, kun infektion aiheuttajana ovat bakteerit ja onteloihin kertyy märkää. Sinuiitin aiheuttajabakteerit ovat samat kuin korvatulehduksessa eli pneumokokki hemofiilus tai moraksella. Tulehdus kehittyy useimmiten flunssan jälkitautina, toisinaan myös allergisen nuhan seurauksena.

Poskiontelotulehduksen oireita ovat pitkittynyt flunssa ja yskä, paksu ja sitkeä nuha, päänsärky, painontunne poskipäissä, kuume ja pahanhajuinen hengitys.

Haitarin otsikkotaso2
Flunssan oireet
  • Nuha
  • Kurkkukipu
  • Kuume

  • Yskä
Flunssan kotihoito

Kuumetta helpotetaan kuumelääkkeillä. Tukkoisuutta voi helpottaa apteekista saatavilla nuhatipoilla ja nuhasumutteilla. Yskänlääkkeistä lapsille ei ole hyötyä. Riittävästä nesteytyksestä huolehditaan.

Kipu- ja kuumelääkkeen kotihoito-ohje

Lapselle sopiva lääkeannos lasketaan sen hetkisen painon mukaan. Lapsen ensisijainen lääke on parasetamoli.

  • Parasetamoliannos 15mg/kg. Sopii kaiken ikäisille. Annosväli 6–8 tuntia.
  • Ibuprofeeniannos 10mg/kg. Yli 3 kuukauden ikäisille. Annosväli 8 tuntia.

  • Naprokseeniannos 5mg/kg. Yli 1-vuotiaille. Annosväli 12 tuntia. Reseptilääke.

Yleensä yksi kuumelääke riittää. Korkeasti kuumeilevalle lapselle voi antaa kahta erilaista kuumetta alentavaa lääkettä samaan aikaan.

Turvallisia vaihtoehtoja ovat:

  • parasetamoli + ibuprofeeni
  • parasetamoli + naprokseeni
Milloin yhteys terveydenhuoltoon?

Heti yhteys terveydenhuoltoon

  • Jos lapsella on hengitysvaikeutta.

  • Jos vauvan syöminen on hankalaa.
  • Jos pienen vauvan hengitys on tihentynyttä.

  • Jos alle 3 kk ikäisellä lapsella on kuumetta.

Yhteys terveydenhuoltoon seuraavana päivänä tai myöhemmin

  • Jos yskä jatkuu yli 2 viikkoa.
  • Jos korkea kuume jatkuu yli 3 päivää.

  • Jos herää epäily korvatulehduksesta
  • Jos herää epäily poskiontelontulehduksesta
Milloin lapsi voi mennä kouluun tai päivähoitoon?

Lapsi voi mennä päivähoitoon, kun hän jaksaa leikkiä ja olla mukana hoitopaikan toimissa tarvitsematta erityishuomioita.


 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018