Ketä uskoa, kun terveellisestä ravinnosta on tarjolla paljon ristiriitaista tietoa? Esimerkiksi lehtien tai tv-ohjelmien tavoitteena on usein suuret myyntiluvut tai huomioarvo, minkä takia ne saattavat nostaa esille kohuotsikoin poikkeavia tutkimustuloksia tai yksittäisen ihmisen tai ”gurun” valtavirrasta eriäviä mielipiteitä. Tärkeintä ei tällöin välttämättä ole, mikä on totta, vaan mikä myy ja herättää huomiota. Tutkimukset, jotka vahvistat perussanomaa säännöllisen ja kohtuullisen kasvisvoittoisen ruokavalion merkityksestä, otsikoidaan pienellä, jos ollenkaan.
Ruoasta on tullut myös erottautumisen väline: halutaan uskoa johonkin erilaiseen, uuteen ja ihmeelliseen. Omaa ”totuutta” tuodaan esille ainoana oikeana, kunnes on aika siirtyä seuraavaan ”totuuteen”.
Moni onkin hämmennyksissä, voiko virallisiin suosituksiin luottaa ollenkaan.
Suhtaudu kriittisesti
Monet mielipiteet tulevat vain vähän alaa opiskelleilta. Omasta mielestään he kuitenkin tietävät enemmän kuin vuosikymmeniä alaa seuranneet asiantuntijat. Tällaiset henkilöt vähättelevät oikeita tutkimustuloksia tai alan asiantuntijoita, eivätkä siedä arvostelua omaa itseään kohtaan. He nojaavat tietonsa usein asiayhteydestä irti nostettuihin poimintoihin tai tutkimuksiin, jotka eivät täytä laadukkaalta tutkimukselta vaadittavia kriteereitä. Tutkimustuloksia voidaan jopa vääristellä.
Ravitsemuksen asiantuntijat
Oikeilla alan asiantuntijoilla on laaja koulutus ja laadukkaaseen tutkittuun tietoon pohjaavat pätevät perustelut antamilleen ohjeille. He seuraavat aikaansa ja heillä on kykyä ajatella asioita monesta näkökulmasta ja arvioida kriittisesti uusia tutkimustuloksia suhteessa aiempaan tietoon. He voivat myös kiihkottomasti keskustella eriävistä mielipiteistä ilman toisen osapuolen loukkaamista. He eivät lupaa yksittäisen ruoka-aineen tai ravintolisän tuovan pelastusta. He ottavat ihmisen huomioon kokonaisuutena ja arvostavat ihmisen omia näkemyksiä ja kokemuksia.