Rintaruokinnan riittävyydestä kertoo vauvan kylläisyys ja imetyksen jälkeisen unen pituus. Jos vauva herää nopeasti, alle tunti syötön jälkeen, kannattaa hänelle seuraavalla syöttökerralla antaa hieman suurempi määrä maitoa. On yksilöllistä, miten tiheästi vauva haluaa syödä rinnalla. Osa vauvoista saattaa haluta vain nautiskella rinnalla olosta ja läheisyydestä.
Vauvaa imetetään vauvan vireystilan mukaan eli silloin kun vauva on virkeä. Muulloin vauvalle annetaan maitoa pullosta tai nenämahaletkun kautta. Imetyksen kesto kotiutuksen alkuvaiheessa on melko lyhyt. Yhdestä rinnasta imetetään noin 15–20 minuuttia, jolloin imetyksen kokonaiskesto on noin puoli tuntia.
Imettävän äidin on tärkeätä oppia tulkitsemaan vauvan viestejä nälästä ja kylläisyydestä, jotka keskosella ovat usein epäselvempiä kuin täysiaikaisena syntyneillä. Vauvan rinnasta ja pullosta syömät maitomäärät vaihtelevat eri syömiskerroilla. Olennaista on vauvan vuorokaudessa syömä kokonaismäärä ja viikoittainen painonnousu, eivät yksittäisten syöttökertojen määrät.
Rintaruokinnan lisääminen turvallisesti kotona
Sairaalasta kotiutuessa hyvä syöttötapa ensimmäiseen punnitukseen on esimerkiksi sellainen, että joka toinen kerta vauvaa syötetään rinnasta ja joka toinen kerta pullosta. Kun vauva on kylläinen vähintään 1,5–2 tuntia imetyksen jälkeen ja paino on noususuuntainen voi imetyskertoja lisätä: vauvaa syötetään kaksi kertaa peräkkäin rinnasta ja kolmannella syöttökerralla pullosta.
Alkuvaiheessa paino mitataan viikoittain; sopiva painonnousu on 120–250 grammaa viikossa. Muutostilanteissa, esimerkiksi silloin, kun nenämahaletku poistetaan tai siirrytään täysimetykseen, painoa seurataan tiheämmin.