Siirry sivun sisältöön

Keskosvauvan rauta- ja vitamiinilisät

Keskosen nopea kasvu edellyttää riittävää vitamiinien ja raudan saantia.

Rautalisä

Vauvan rautavarastot ovat pääosin veressä, jota ennenaikaisella pienipainoisella vastasyntyneellä on huomattavasti vähemmän kuin täysiaikaisella.

Kaikki vauvat, jotka syntyessään painavat alle 2 500 grammaa, hyötyvät rautalisästä. Rautalisä aloitetaan yleensä 2–4 viikon iässä. Mikäli lapsi on saanut punasolusiirtoja, arvioi lääkäri raudan aloitusajankohdan yksilöllisesti. Annos määräytyy painon mukaisesti erillisen sairaalasta saatavan ohjeen mukaan. Rautalisää jatketaan yleensä 0,5–1 vuoden ikään asti riippuen muusta ravitsemuksesta.

Annos mitataan 1 millilitran ruiskulla ja annostellaan suoraan suuhun ruiskulla tai lusikalla. Kun vauvalle on aloitettu soseet, voidaan rautavalmiste sekoittaa pieneen sosemäärään. C-vitamiinipitoinen sose edesauttaa raudan imeytymistä.

Rautavalmiste voi värjätä puhkeavia maitohampaita. Hampaiden värjäytyminen on vaaratonta, mutta värjäytymistä voi yrittää välttää antamalla rautavalmiste soseen kanssa. Hampaiden harjaus raudan annon jälkeen saattaa vähentää värjäytymistä.

Jos rautalisä tuntuu lisäävän vatsavaivoja, voi vuorokausiannoksen jakaa kahteen osaan.

Lisäraudan tarvetta ei voi päätellä pelkästään hemoglobiiniarvon (Hb) perusteella. Vaikka Hb olisi normaali, voivat rautavarastot olla liian pienet muun muassa aivojen riittävän kasvun ja kehityksen turvaamiseksi. Jos avoterveydenhuollossa keskosen Hb on alle 90 g/l, tulisi olla yhteydessä sairaalan poliklinikalle.

D-vitamiini

Kaikille lapsille suositellaan D-vitamiinilisää 400 IU eli 10 mikrogrammaa vuorokaudessa, joka useimmissa D-vitamiinivalmisteissa vastaa 5:tä tippaa. D-vitamiinia annetaan koko lapsuusiän ympärivuotisesti. Keskosvauvoille suositellaan apteekeista saatavia imeväisille tarkoitettuja D-vitamiinivalmisteita.

Tipat annostellaan suoraan suuhun tippoina tai lusikalla. Lääkäri voi antaa ohjeen myös ruiskulla tapahtuvaan annosteluun.

Keskostipat

Joillekin alle 2 500 gramman syntymäpainoisista vauvoista aloitetaan myös Keskostipat, jotka sisältävät A-, E- ja B-ryhmän vitamiineja. Tipat annetaan erillisen ohjeen mukaan. Keskostipat annostellaan 1 millilitran ruiskulla ja annetaan suoraan vauvan suuhun ruiskulla tai lusikalla. Annos määräytyy käytössä olevan maidon (rintamaito tai korvike) mukaan. Annostelu lopetetaan yleensä, kun vauva painaa 3,5–4 kilogrammaa. Avattu pullo kannattaa syöttää loppuun, mikäli hoitava lääkäri ei toisin ohjaa.

Päivitetty 5.1.2023