Olkanivelen instabiliteetin taustalla voi olla myös olkapään tapaturma, jonka jälkeen olkanivel jää löysemmäksi ja ongelmaksi tulee toistuva sijoiltaanmeno tai epävakauden tunne.
Oireet ja löydökset
Olkanivelessä tuntuu toistuvaa muljahtelua ja epävarmaa tunnetta, pelkoa olkanivelen sijoiltaanmenosta. Usein lapsella tai nuorella todetaan myös yliliikkuvat nivelet ja lapsi kykenee helposti saamaan esimerkiksi peukalon kiinni kyynärvarteen.
Toteaminen
Olkanivelen liikeratojen ja toiminnan tutkiminen on ensisijaisen tärkeää epäiltäessä olkanivelen instabiliteettia. Olkanivelen löysyys todetaan kliinisesti tutkimalla, olkanivel on yleensä painettavissa kivuttomasti osittain sijoiltaan sekä eteen että taakse. Olkalisäkkeen alapuolella on todettavissa kuoppa. Röntgentutkimus harkitaan tapauskohtaisesti (mikäli olkanivelen löysyyden taustalla on vamma). Yläraajan tunnon, verenkierron ja toiminnan tutkiminen on tärkeää. Olkanivelen instabiliteetti saattaa aiheuttaa myöhemmällä iällä nivelruston vaurioita ja ennenaikaista nivelrikkoa.
Hoito
Yleensä hoidoksi riittää aktiivinen kuntoutus fysioterapeutin ohjeiden mukaisesti. Olan lihastasapainon parantaminen voi tukevoittaa löysää olkaniveltä, mutta useimmiten toistuvista olan muljahduksista ei ole merkittävää haittaa eikä varsinaista hoitoa tarvita. Yleensä leikkaushoitoa ei lapsilla tarvita. Tapaturman jälkeisissä tilanteissa, joissa olkanivelen sijoiltaanmeno on aiheuttanut vaurioita, harkitaan leikkaushoitoa.