Kasvovammat ja hammasvammat lapsella ja nuorella

Lapset ja nuoret saavat usein eritasoisia kolhuja ja mustelmia kasvojen alueelle leikkimisen ja liikkumisen tiimellyksessä.

Kasvojen alueella mustelman ja turvotuksen kehittymistä voi vähentää kylmähauteella. Särkylääkkeitä voi käyttää lievittämään oireita. Turvallisin vaihtoehto on parasetamoli.

Oireet ja yhteys terveydenhuoltoon

Katso alta, missä tilanteissa tulee ottaa yhteys eri hoitopaikkoihin.

Hammaslääkäripäivystys

Jos lapsella tai nuorella on tapaturman jälkeen

  • hampaan irtoaminen tai selvä siirtyminen
  • hampaan lohkeama tai hampaan vähäinen liikkuvuus, hammaslääkärin arvio 1–2 vuorokauden sisällä.

Pysyvän hampaan irtoaminen vaatii välitöntä hoitoa. Kuopastaan kokonaan irronnut pysyvä hammas on painettava mahdollisimman nopeasti takaisin hammaskuoppaan. Hammasvammoissa kokonaisena irronnut rautahammas ei saa kuivua.

Lääkäripäivystys

Jos lapsella tai nuorella on tapaturman jälkeen

  • ihon pintaa syvemmälle ulottuva verta vuotava tai likainen ihohaava
  • epäselvä tai voimakas vammamekanismi
  • lapsella on aivotärähdysoireita
  • iso kasvojen alueen kuhmu (ihonalainen verenpurkauma) tai jos kasvojen luinen muoto näyttää muuttuneen
  • silmän kipu, kaksoiskuvien näkeminen tai jos lapsi ei suostu pitämään silmää auki
  • lisätietoa sivulta:

Hammaslääkäripäivystys tai lääkäripäivystys

Jos lapsella tai nuorella on tapaturman jälkeen

  • verta vuotava, likainen tai repaleinen suun limakalvon haava
  • vaikeus avata suuta, kipu alaleuan liikkeissä tai hampaita yhteen purressa
  • syöminen on vaikeaa tai jos syöminen tuottaa kipua
Haitarin otsikkotaso3
Kasvojen haavat ja kolhut

Valtaosa kasvoihin kohdistuneista kolhuista on lapsilla pinnallisia pehmytkudosvammoja, jotka paranevat itsestään. Kasvojen syvät ihohaavat ja suun limakalvohaavat on hyvä puhdistaa mahdollisesta vierasesineistä kuten hiekasta päivystyksessä ja tarvittaessa ihohaava voidaan sulkea esimerkiksi ompelein.

Iso ja kivulias kasvojen alueen kuhmu tai kasvojen luiden epäsymmetria ovat myös aiheellisia arvioida päivystyksessä.

Hampaan lohkeama tai siirtymä

Yleisin lasten kasvojen alueen kovakudosvamma on hammasvamma. Yleisimpiä lasten hammasvammoja ovat hampaiden lohkeamat ja hampaiden vähäiset siirtymiset. Nämä on hyvä tutkia tarkemmin hammaslääkärillä muutaman päivän kuluessa. Hampaan selvä siirtyminen tai kiertyminen tutkitaan kuitenkin saman päivän aikana päivystyksenä.

Kokonaisena irronnut maitohammas

Kokonaan irronneita maitohampaita ei laiteta takaisin, sillä maitohampaan takaisin painaminen voi vaurioittaa maitohampaan tilalle puhkeavaa pysyvää hammasta, ja toisaalta maitohammas irtoaa joka tapauksessa jossain vaiheessa lapsen kasvaessa.

Kokonaisena irronnut pysyvä hammas

Kokonaisena irronnut pysyvä hammas huuhdellaan kevyesti puhtaalla vedellä puhtaaksi näkyvästä liasta. Hammasta ei saa hangata tai rapsuttaa. Hammas painetaan tasaisella voimalla takaisin kuoppaansa. Takaisin oikealle paikalleen painettu hammas edellyttää hammaslääkärin päivystysarviota.

Jos hammasta ei saa painettua takaisin kuoppaansa tapahtumapaikalla, hammas säilytetään kosteana, ja hammas pyritään saamaan paikoilleen mahdollisimman pian päivystävän hammaslääkärin toimesta. Irronnut hammas pitää säilyttää kosteana esimerkiksi mukissa maitoon tai veteen kokonaan upotettuna, tai hampaan voi kääriä kevyesti kosteaan sideharsotaitokseen. Vanhemmilla lapsilla ja nuorilla hampaan voi säilyttää lapsen omassa suussa huulen sisäpuolella, jos ei ole riskiä siitä, että lapsi nielee hampaan.

Nenän ja leuan vammat

Lapsilla ja nuorilla hammasvammojen jälkeen yleisimmät kasvojen alueen luumurtumat todetaan nenäluun ja alaleukaluun alueilla. Tyypillisiä nenämurtuman oireita ovat mm. nenän alueen turvotus, nenäverenvuoto, nenän vinous ja nenän tukkoisuuden tunne.

Alaleukamurtuma voi aiheuttaa kipua alaleuan liikkeissä, suunavauksessa ja syöminen voi olla hankalaa. Ylä- ja alahampaiden yhteen pureminen voi aiheuttaa kipua, pureminen voi tuntua oudolta tai murtumatilanteessa ylä- ja alahampaat eivät osu purressa kohdakkain.

Kasvojen muut vammat ja murtumat

Muut kasvoluiden murtumat ovat harvinaisempia, ja näitä todetaan usein vasta muiden tapaturmasta johtuvien vammojen tutkimusten ohessa. Päivystysarvio on tarpeen, jos kasvovammaan liittyy silmän liikekipua, kaksoiskuvien näkemistä tai lapsi ei suostu pitämään silmää auki.

 

Kyllä

Päivitetty  23.11.2021