Siirry sivun sisältöön

Sinding-Larsen-Johanssonin tauti

Sinding-Larsen-Johanssonin taudissa on kyse kasvuikäisen polvilumpiojänteen ylemmän kiinnityskohdan rasitusvammasta. Toistuva ja kova rasitus polvilumpiojänteessä aiheuttaa ärsytystilan, joka aiheuttaa kipuoireita polvilumpion kärjessä.

Sinding-Larsen-Johanssonin taudissa kipu paikantuu polvilumpion alakärjen alueelle.

Sinding-Larsen-Johanssonin taudissa toistuva rasitus aiheuttaa kipua polvilumpiojänteen kiinnittymiskohdassa, polvilumpion alareunassa. Tyypillisesti tautia esiintyy noin 9–12-vuotiailla nopeita juoksupyrähdyksiä, pysähdyksiä tai hyppyjä sisältäviä lajeja aktiivisesti harrastavilla lapsilla.

Oireet ja löydökset

Kipua esiintyy tyypillisesti polvilumpion alakärjen alueella urheillessa (juostessa, hyppiessä). Joillakin lapsilla esiintyy myös lievää turvotusta polvilumpion alakärjen alueella.

Toteaminen

Tauti ei vaadi erityistutkimuksia, mutta tapauskohtaisesti lääkäri voi harkita kuvantamistutkimuksia (röntgenkuvaus, magneettitutkimus).

Hoito ja itsehoito

Hoitona on rasituksen vähentäminen ja lepo. Erityisesti tulee välttää liikuntaa, jossa kipu pahenee (hypyt, ponnistukset, juoksu, kiihdytykset, syvät kyykyt). Tulehduskipulääke ja kylmän käyttö paikallisesti saattavat lievittää oireita. Tärkeää on myös hyvä lihasten lämmittely ja oikeaoppiset liikeradat liikunnassa. Reisilihasten harjoituttaminen on myös tärkeää. Leikkaushoitoa tarvitaan erittäin harvoin tilanteissa, joissa jänne irtoaa sukkamaisesti polvilumpiosta.

Päivitetty 1.2.2023