Koska syöpää sairastavilla lapsilla ja nuorilla on suurentunut infektioriski, vieraluja ja liikkumista kodin ulkopuolella paikoissa, joissa on ulkopuolisia ihmisiä, tulee rajoittaa erityisesti silloin, kun lapsi tai nuori saa erityisen intensiivistä solunsalpaajahoitoa. Suojauksen tarkoitus on minimoida riskejä ja välttää sairastumista tarttuviin tauteihin, jotka saattaisivat viivästyttää suunnitellun hoidon etenemistä.
Julkiset paikat ja julkiset kulkuvälineet eivät ole sallittuja intensiivihoidon (iv-sytostaatit) aikana. Infektioriskin vuoksi ei siis ole turvallista kulkea esimerkiksi bussilla, junalla tai metrolla tai käydä kauppakeskuksissa, elokuvateattereissa tai ravintoloissa. Pienet ulkoilmatapahtumat ja normaali ulkoilu ovat sallittuja. Kuljetus sairaalan ja kodin välillä tapahtuu omalla autolla tai taksilla.
Syöpään sairastunut lapsi tai nuori ei saa hoitojen alkuvaiheessa käydä koulussa tai päivähoidossa. Lupa palata kouluun tai päivähoitoon tulee aina saada hoitavalta lääkäriltä. Paluu päivähoitoon syöpähoidon aikana on mahdollista vain harvoin.
Rajoituksista huolimatta olisi hyvä pyrkiä elämään mahdollisimman normaalia ja tasapainoista elämää. Tuttu arki rajoituksineenkin luo turvallisuutta muuttuneessa tilanteessa.
Vaikka lapsella tai nuorella on syöpä, hänellä on edelleen samat tarpeet ja halut tehdä asioita kuin ikätovereilla. Kavereita voi tavata sisällä tai ulkona, mutta mielellään vain muutamia kerrallaan. Kavereiden tulee kuitenkin olla aina ehdottomasti terveitä. Muita vierailuja ja juhlia kannattaa miettiä veriarvojen perusteella yhdessä hoitavan lääkärin kanssa. Sisätiloissa kannattaa välttää suuria ihmisjoukkoja, sillä sisätilassa infektiot leviävät herkemmin.
Perheen ja kavereiden kanssa voi ulkoilla kuten ennenkin. Jos lapsi liikkuu konttaamalla, hänen ei pidä antaa kontata yleisten tilojen lattioilla. Hiekkalaatikolla lapsi saa leikkiä, kunhan ei maistele hiekkaa.
Kodin siivouksessa ei tarvitse käyttää erityisiä desinfektioaineita, vaan tavanomainen puhtaus riittää. Käsihygieniaan tulee kiinnittää erityistä huomiota: huolellisella saippuapesulla pärjää hyvin.
Lapsen tai nuoren syöpäsairaus ei yleensä aiheuta erikoisjärjestelyjä sisarusten koulunkäyntiin tai hoitopaikassa olemiseen, mutta kyseisiin paikkoihin on hyvä kertoa perheen muuttuneesta tilanteesta.