Siirry sivun sisältöön

Korkea kolesteroli lapsella

Lapsilla voidaan todeta koholla olevia kolesteroliarvoja aivan kuten aikuisilla.

Perinnölliset tekijät, ravitsemus ja liikuntatottumukset vaikuttavat rasva-aineenvaihduntaan. Perinnöllinen hyperkolesterolemia on tavallisin syy kolesterolia alentavan lääkityksen aloittamiseen lapsuusiässä.

Rasva-aineenvaihdunnan häiriöstä ja korkeasta kolesterolista ei yleensä ole mitään oireita. Hyvin vaikeissa rasva-aineenvaihdunnan häiriöissä korkea kokonaiskolesterolitaso voi aiheuttaa jänteisiin ulkoisesti tunnettavia kolesterolikovettumia. Hyvin korkea triglyseridipitoisuus voi johtaa haiman ja maksan toimintahäiriöön ja vatsakipuihin.

Lapsilta ei tutkita kolesteroliarvoja koskaan kohdentamatta tutkimuksia riskiryhmiin.

Jos suvussa on tiedossa sydän- ja verenkiertosairauksia nuorella iällä tai ensimmäisen asteen sukulaisella on perinnöllinen hyperkolesterolemia, kolesteroliarvot voidaan tarkastaa. Lisäksi ylipainoisilta kouluikäisiltä lapsilta kolesteroliarvot tarkistetaan.

Jos lapsella todetaan hyvin korkea kolesteroliarvo, geenitestaus suvuttaisen hyperkolestolemian suhteen voi olla tarpeen.

Ruokavaliohoito ja liikunta ovat tärkeimpiä korkean kolesterolin hoidossa lapsilla. Lääkehoitoa käytetään vain erityisryhmille, jos elintapoihin tai ravitsemukseen vaikuttavilla hoidoilla ei saada riittävää vastetta kolesteroliarvoihin. Lääkehoitona käytettään kolesterolia alentavia lääkkeitä (statiineja).

Rokotukset voi ottaa normaalin rokotusohjelman mukaisesti.

Kolesterolia alentavat lääkkeet kuuluvat Kelan alemman erityiskorvauksen piiriin perinnöllisessä rasva-aineenvaihdunnan häiriössä. Muissa tiloissa lääkkeet ovat peruskorvattuja.

Päivitetty 31.1.2023