Ruokahalu on solunsalpaajahoitojen aikana usein huono tai olematon, mutta palautuu yleensä muutaman päivän kuluttua. Jos lapsella tai nuorella on pahoinvointia ja oksentelua, ruokaa kannattaa tarjota pieninä annoksina pitkin päivää. Runsas juominen aterialla saattaa lisätä oksentelua, minkä vuoksi juomia on hyvä tarjota aterioiden välillä.
Huonovointiselle sopii parhaiten miedonmakuinen ruoka, esimerkiksi puuro, pannukakku, pasta, perunasose, banaani, jogurtti tai jäätelö. Rasvaiset, voimakkaasti maustetut tai hyvin makeat ruoat saattavat lisätä pahoinvointia. Herkkuruokia ei kannata tarjota lapsen ollessa huonovointinen, sillä ruoasta tulee hänen mielessään helposti pahoinvoinnin syy. Siitä voi seurata, ettei lapsi myöhemmin halua edes maistaa huonovointisena syötyä ruokaa.
Jos ruokien tuoksu saa lapsen tai nuoren voimaan pahoin, on hyvä valmistaa ruoka etukäteen valmiiksi esimerkiksi päiväunien aikaan tai nukkumaan menon jälkeen. Jos ruoan kuumentaa mikrossa, se ei tuoksu yhtä voimakkaasti kuin muulla tavoin lämmitetty ruoka.
Kylmä ruoka tuoksuu paljon vähemmän kuin lämmin. Kylmät välipalat ja tutut ruoat saattavatkin maistua parhaiten. Kylmillä välipaloilla voi korvata myös aterioita.
Ruoka maistuu usein parhaiten lepohetken tai päiväunien jälkeen. Ruokailutila kannattaa tuulettaa ennen ateriaa ja ruokailuun on hyvä varata riittävästi aikaa. Ruokailun jälkeen lapsi voi levätä puoli-istuvassa asennossa. Tilannetta saattaa helpottaa vaikkapa satuhetki tai elokuvan katselu.
Vinkkejä huonovointisuuteen
Omenamehu, mehujää, kivennäisvedet ja virvoitusjuomat aterioiden välillä
Lasten marja- ja hedelmäsoseet ja kiisselit
Paahdettu leipä tai suolaiset pikkupurtavat, kuten perunalastut, popcornit ja suolakeksit, joiden runsas suolapitoisuus on kuitenkin syytä huomioida, mikäli käyttöä on merkittävässä määrin.