Siirry sivun sisältöön

Nälkää vai syömisen halua?

Nälkä on kehon viesti, joka ohjaa meitä etsimään ravintoa. Tulkitsemme näläksi myös monia muitakin asioita, jotka eivät kuitenkaan kerro varsinaisesta nälästä tai ruoan tarpeesta.

Syömisen halun voivat nostattaa myös monet asiat, jotka tulkitsemme helposti näläksi. Nälkää voidaankin erottaa ainakin kuutta eri lajia.

  1. Vatsan nälkä ilmenee tyhjyyden ja supistelun tunteena vatsassa tai heikotuksen ja väsymyksen tunteena.

  2. Suun nälkä on halua tuntea miellyttäviä tuntemuksia suussa.

  3. Nenän nälässä ruoan tuoksu saa meidät haluamaan ruokaa.

  4. Silmien nälän voi herättää herkullisen näköinen ruoka tai ruokamainos.

  5. Mielen nälkä perustuu ajatuksiin ja on usein syömistä ajankuluksi.

  6. Sydämen nälkä on niin sanottua lohtusyömistä. Se voi saada meidät syömään vaikkapa ikävän tapahtuman jälkeen tai tunteaksemme mielihyvää.

Vatsan nälkä viestittää kehon tarpeesta saada ravintoa ja siihen tulisi vastata syömällä monipuolinen ateria tai välipala. Mikäli kehon nälkään ei vastata, alkaa väsyttää, keskittymiskyky huononee ja voi tulla päänsärkyä. Nälän kasvaessa oikein kovaksi, voi olla vaikeaa syödä rauhallisesti ja ruokamäärä voi kasvaa tarpeettoman suureksi.

Suun, nenän, silmien ja mielen nälkä aiheuttavat yleensä mielitekoja ja voivat saada meidät syömään, vaikka kehomme ei tarvitsisi sillä hetkellä lisää ravintoa. Tällaiseen nälkään ei tarvitse aina vastata syömällä. Sen sijaan voi todeta, että ”nyt tuli tällainen mieliteko, mutta mielitekoja nyt tulee ja menee…” Mielihaluja voi toki välillä toteuttaakin, kun pääasiassa on tapana syödä vatsan nälkään ja kehon ravinnon tarpeeseen.

Sydämen nälkää ruoka pystyy täyttämään parhaimmillaankin vain lyhyen hetken. Sitä ravitsee parhaiten tunteiden käsittely muilla tavoin ja toisten ihmisten läheisyys.

Pohdittavaa

  • Millainen nälkä ohjaa teidän syömistänne? Ohjaako eri nälkä eri tilanteissa?

  • Onko perheessämme tarpeellista erottaa vatsan nälkä muista nälän lajeista ja vähentää mielitekoihin syömistä tai lohtusyömistä?

Päivitetty 10.2.2023