Siirry sivun sisältöön

Virtsankeräystutkimukset lapsen ja nuoren syöpähoidon aikana

Virtsankeräystutkimuksilla seurataan syöpähoitojen vaikutuksia.

Virtsa kerätään siihen tarkoitettuun muovipulloon, jonka saat sairaalasta mukaasi. Keräyspulloa tulee säilyttää viileässä (jääkaapissa).

Keräys aloitetaan yleensä aamulla. Ensimmäistä aamuvirtsaa ei vielä oteta talteen, mutta virtsaamisaika merkitään ylös keräyspullon kylkeen. Seuraavat virtsat otetaan talteen. Keräämistä jatketaan seuraavaan aamuun, jolloin se lopetetaan mahdollisimman tarkasti 24 tuntia keräyksen alkamisesta. Viimeisen virtsauskerran jälkeen merkitään kellonaika jälleen ylös.

Tutkimusta varten tarvitaan yleensä myös ajan tasalla olevat tiedot lapsen tai nuoren painosta ja pituudesta.

Mikäli keräys toteutetaan kotona, niin se tulee toimittaa mahdollisimman pian keräyksen päätyttyä sairaalan laboratorioon tutkittavaksi

Kreatiniinin poistumakeräys eli kreatiniiniclearancekeräys

Virtsan kreatiniiniclearancekeräyksen tarkoituksena on selvittää munuaisten toimintakyky, jolla on merkitystä sytostaattihoitoja suunniteltaessa.

Keräys kestää yhden vuorokauden eli 24 tuntia. Keräyksen aikana ei ole ruokarajoitteita.

Kreatiniinin poistuman laskemista varten tarvitaan myös munuaisarvo verestä, mikä otetaan verikokeella.

Katekoliainekeräys

Virtsan katekoliainekeräys tehdään pääsääntöisesti neuroblastoomaa sairastaville lapsille ja nuorille.

Keräyksen tarkoituksena on etsiä virtsasta kasvaimen erittämiä aineita.

Virtsankeräys kestää yhden vuorokauden eli 24 tuntia. Kolme vuorokautta ennen virtsan keräämistä ja keräyksen aikana ei saa syödä ruoka-aineita, jotka sisältävät suklaata, banaania tai vaniljaa. Lisäksi teen ja kahvin nauttiminen on kiellettyä.

Virtsa kerätään siihen tarkoitettuun muovipulloon, ja lisäksi tässä keräyksessä tarvitaan säilöntäainetta, jonka saat sairaalasta mukaasi keräyspullon mukana. Keräysohjeet saat sairaalasta mukaasi.

Päivitetty 26.10.2022