Lapselle tai nuorelle saattaa kehittyä solunsalpaaja- tai sädehoidon aikana makuaistin häiriöitä. Hän voi tuntea vastenmielisyyttä joitakin ruokia kohtaan. Esimerkiksi punainen liha tai makeat herkut alkavat maistua oudoilta. Toisinaan kaikessa ruoassa saattaa tuntua karvas tai metallinen maku. Joidenkin lasten mielestä mausteet maistuvat liikaa, kun taas toiset kaipaavat lisää tulisuutta. On tärkeää tehdä ruoat lapsen toiveiden ja maun mukaan.
Vinkkejä makumuutosten varalle
Marinointi auttaa lihan oudon maun häivyttämisessä. Jotkut lapset ja nuoret pitävät enemmän kalasta, broilerista, kalkkunasta, juustosta tai kananmunista kuin naudan- tai sianlihasta.
Kylmät ruoat saattavat maistua paremmin.
Suolan, sokerin ja mausteiden lisääminen tai vähentäminen parantaa ruoan makua.
Ruokiin saa enemmän tulisuutta maustekastikkeiden avulla.