Siirry sivun sisältöön

Nukutustoimenpiteet lapsen ja nuoren syöpähoitojen aikana

Tietyt syöpähoitojen aikaiset toimenpiteet ja hoidot tehdään lapsille ja nuorille nukutuksessa.

Toimenpiteet ja hoidot voivat olla lapsille joskus kivuliaita ja pelottavia. Toisaalta hoidon onnistumisen takia voi olla tärkeää, että lapsi pysyy paikoillaan. Näistä syistä lapsen nukuttaminen hoidon ajaksi on toisinaan tarpeellista.

Kotoa nukutustoimenpiteeseen tulevia potilaita hoidetaan päiväsairaalassa sekä osastolla. Päiväsairaalassa tehdään vain pientoimenpiteitä, joiden jälkeen potilaan on mahdollista kotiutua samana päivänä. Tällaisia toimenpiteitä ovat luuydinpunktiot (LYP), lumbaalipunktiot (likvor), intratekaalilääkitysten (it-lääke) annot ja tunneloitujen keskuslaskimokatetrien/porttien poistot.

Lisäksi lapsia nukutetaan tarvittaessa sädehoitoja sekä erilaisia kuvantamistutkimuksia varten. Nukutuksessa tehtävistä kuvantamistutkimuksista yleisimpiä ovat magneettikuvaustutkimukset (MRI), tietokonetomografiakuvaukset (TT) ja isotooppi- eli gammakamerakuvaukset (muun muassa luustokartta ja MIBG-kuvaus).

Nukutustoimenpiteen jälkeen kotiuduttaessa potilaalla tulee olla saattaja ja lisäksi toinen henkilö, joka ajaa autoa.

Ravinnotta olo ennen nukutusta

Ennen nukutusta lapsen tulee olla ravinnotta eli syömättä 6 tuntia ja juomatta 2 tuntia, ellei anestesialääkäri toisin määrää.

Sallittuja juomia 2 tuntia ennen nukutusta ovat kohtuudella otetut (enintään 2 dl) kirkkaat nesteet eli laimeat mehut ja vesi. Ruokien, maidon ja tuoremehujen jälkeen vaaditaan vähintään 6 tunnin ravinnotta olo.

Tämän tarkoituksena on ehkäistä aspiraatioriskiä eli sitä, että lapsi oksentaa nukutuksen aikana ja vetää vastansisältöä keuhkoihin. Jos potilaalla on säännöllinen lääkitys, on aamulääkkeiden otosta hyvä neuvotella etukäteen henkilökunnan kanssa.

Puudutevoiteen käyttö ehkäisee kipua

Puudutevoidetta käytetään lapsilla vähentämään kanyylin pistämiseen ja paikallisen toimenpiteen suorittamiseen liittyvää kipua.

Puudutevoidetta tai puudutelaastari laitetaan kanyylin laittoa varten kämmenselkiin ja kyynärtaipeisiin tai muihin paikkoihin, joissa potilaalla on suonia näkyvissä (esimerkiksi ranteen sisäpuoli). Lumbaalipunktiota varten puudutevoidetta laitetaan alaselälle lannenikamien kohdalle ja tunneloidun keskuslaskimokatetrin poiston yhteydessä katetrin juureen.

Puudutevoiteita voi ostaa apteekista yleensä ilman reseptiä. Puudutusvoidetta tulisi laittaa pistoskohtiin, mielellään molempiin kädenselkiin (tarvittaessa myös kyynärtaipeeseen) vähintään noin 1 tunti ennen toimenpidettä. Jos matka sairaalaan kestää enemmän kuin 2 tuntia, poistetaan voide matkan aikana. Puudutus kestää voiteen poistamisen jälkeen useamman tunnin.

Puudutevoiteita on saatavilla eri merkkisiä, eivätkä kaikki välttämättä sovi kaikille. Toiset voiteet saattavat aiheuttaa paikallisia allergisia ihoreaktioita. Mikäli näin käy, siirrytään käyttämään toista valmistetta ja asiasta keskustellaan hoitavan tahon kanssa.

Päivitetty 26.10.2022