Ummetus on lapsilla tavallinen oire, ja yleisintä se on 2‒4 vuoden ikäisillä lapsilla. Suurin osa on toiminnallista ummetusta, eli taustalla ei ole elimellistä vikaa tai sairautta.
Ummetus voi alkaa jo vauvaiässä, mutta tyypillisintä on sen alkaminen taaperoiässä, kun lapsi oppii hallitsemaan ulostamistapahtumaa peräaukon sulkijalihasten avulla. Imeväisiässä vauvan saadessa maitoa ruoaksi ulostaminen voi tapahtua harvakseltaan, jopa 10 vuorokauden välein, ilman että kyse on ummetuksesta.
Joskus ummetustaipumus on perinnöllistä, jolloin yleensä kyse on suolen sisällön hitaasta läpikulusta. Harvemmin ummetus voi liittyä sairauteen, kuten keliakiaan, ruoka-allergiaan, erilaisiin aineenvaihduntasairauksiin ja neurologisiin tai neuropsykiatrisiin sairauksiin. Näissä tilanteissa lapsella on yleensä myös muita oireita. Jos lapsen ummetus aiheuttaa oireita, jotka haittaavat normaalia arkea eikä ummetus helpotu tavanomaisilla ulostetta pehmittävillä hoidoilla, on hyvä keskustella asiasta neuvolassa tai käydä lääkärin vastaanotolla.