Siirry sivun sisältöön

Napsusormi

Lapsella napsusormi todetaan yleensä peukalossa, mutta vaivaa voi esiintyä myös muissa sormissa. Lasten napsupeukalo johtuu koukistajajänteeseen kehittyvästä paksuuntumasta, joka estää koukistajajänteen vapaan liukumisen jännetupessaan.

Molemmissa peukaloissa napsusormi, joka aiheuttaa kärkiniveliin ojennusvajauksen.

Oireet ja löydökset

Lievissä tapauksissa todetaan sormea ojennettaessa ja koukistaessa näkyvä ja tuntuva kivuton napsuminen, mutta liikelaajuus on täysi. Pidemmälle edenneissä tapauksissa sormen liikelaajuus on vajaa ja sormen tyvessä on tunnettavissa koukistajajänteen paksuuntuma.

Toteaminen

Diagnoosi tehdään toteamalla sormessa napsuntaa ojennus- ja koukistusliikkeessä tai sormen ojennusvaje. Joskus sormen tyvessä voidaan tuntea kivuton koukistajajänteen patti.

Hoito ja itsehoito

Napsusormi paranee lapsella usein itsestään muutamassa vuodessa. Mikäli sormi ei seurannassa parane kolmeen ikävuoteen mennessä, tehdään jännetupen kirurginen halkaisu nukutustoimenpiteessä, jonka tavoitteena on koukistajajänteen vapaa liukuminen. Toimenpide voidaan tehdä päiväkirurgisesti ja käden käyttö on sallittua heti leikkauksen jälkeen.

Päivitetty 1.2.2023