Syntymän jälkeen vastasyntyneen verenkierrossa tapahtuu merkittäviä muutoksia, kun sikiöaikana istukan kautta tapahtuva veren happeutuminen muuttuu keuhkojen verenvirtauksesta riippuvaksi. Jos keuhkojen verenkiertovastus jää korkeaksi, on verenkierto keuhkoissa vähäistä, mistä seuraa vastasyntyneen happeutumisongelma.
Pulmonaalihypertensio voi aiheutua monesta syystä
Korkean keuhkovaltimopaineen eli pulmonaalihypertension tavallisimpia syitä ovat ohimenevä hengitysvaikeus eli niin sanottu adaptaatiohäiriö, jonka taustalla voi olla infektio, mekoniumaspiraatio tai syntymään liittyvä hapenpuute. Myös sikiöaikainen krooninen hapenpuute voi johtaa syntymänjälkeiseen pulmonaalihypertensioon.
Niukka lapsiveden määrä voi aiheuttaa keuhkojen vajaakehitystä, joka voi johtaa vaikeaan hengitysvajaukseen ja pulmonaalihypertensioon syntymän jälkeen. Nesteen kertyminen keuhkopussiin lisää pulmonaalihypertension riskiä. Synnynnäisessä palleatyrässä useimmat lapset tarvitsevat myös pulmonaalihypertension hoitoa.
Pulmonaalihypertension hoito
Hoito suunnataan aiheuttavan syyn mukaisesti sekä tukemaan sydämen ja keuhkojen toimintaa. Jos kaasujen vaihto tavanomaisessa hengityskonehoidossa on riittämätöntä, käytetään korkeataajuushengityskonehoitoa. Usein lapsi tarvitsee hengitettävää typpimonoksidia, joka laajentaa keuhkoverisuonia.
Tukihoitona on riittävä kipulääkitys ja verenkierron tukihoito, tarvittaessa lihasten relaksointi lääkkeellisesti. Ravitsemus toteutetaan suonensisäisesti.
Pulmonaalihypertensio voi olla henkeä uhkaava tila. Jos edellä mainitusta hoidosta huolimatta tilanne huononee, soveltuvassa tilanteessa harkitaan ECMO-hoitoa, jota voidaan antaa Helsingissä tai esimerkiksi Karoliinisessa sairaalassa Ruotsissa.