Siirry sivun sisältöön

Vierasesine lapsella nenässä, hengitysteissä tai mahalaukussa

Pienet ja hieman isommatkin lapset saattavat leikkiessään laittaa suuhunsa tai sieraimiinsa pieniä esineitä. Pienet esineet voivat kulkeutua hengitysteihin tai mahalaukkuun.

Jos vierasesine tukkii hengitystiet kokonaan ja lapsi on tukehtumaisillaan, on soitettava hätänumeroon 112 ja toimittava seuraavasti:

  • Vauvat asetetaan vatsalleen ja lapojen väliin lyödään avokämmenellä.

  • Pikkulapset asetetaan vatsalleen aikuisen polvien päälle ja lapojen väliin lyödään avokämmenellä.

  • Leikki-ikäisten kohdalla aikuinen voi laittaa kädet takakautta lapsen rinnan ympärille ja puristaa äkillisesti rintalastan aluetta (Heimlichin ote).

Hengitysteihin joutuessaan vierasesine yleensä aiheuttaa lapselle äkillisen ja voimakkaan yskänpuuskan, mahdollisesti hengenahdistustakin. Epäiltäessä vierasesineen joutumista hengitysteihin, on lapsi välittömästi vietävä lääkäriin.

Mahalaukkuun joutunut esine kulkeutuu yleensä normaalia reittiä ulos ulosteen mukana. Mikäli esine on terävä, voi se jäädä kiinni suoliston seinämään. Jos lapsi valittelee kipua ruokatorvessa tai vatsassa, on hänet vietävä heti lääkäriin.

Mikäli epäillään, että lapsi on nielaissut jonkin vaarattoman vierasesineen ja lapsi on oireeton, voi tilannetta seurata kotona. Lapselle on hyvä antaa kuitupitoisia ruokia ja riittävästi nesteitä, jolloin vierasesine kulkeutuu helpommin suolistosta ulos. Ulostetta seurataan, kunnes esine poistuu sen mukana. Esineen pitäisi poistua parin vuorokauden kuluessa.

Vierasesine nenässä ei välttämättä aiheuta oireita, jolloin on syytä vain uskoa lapsen ilmoitusta nenään jääneestä esineestä. Nenään joutunut vierasesine voidaan kokeilla poistaa kotona siten, että toinen sierain painetaan sormella kiinni ja toisella sieraimella niistetään voimakkaasti. Jos lapsi ei osaa vielä niistää, voi toisen sieraimen painaa sormella kiinni ja puhaltaa lapsen suuhun, jolloin ilmavirta kulkeutuu myös nenään ja työntää vierasesineen ulos.

Nenään joutunutta vierasesinettä ei kotona kannata kovin syvältä yrittää kaivaa ulos, sillä usein se ilman asianmukaisia välineitä painuu sieraimessa vain syvemmälle. Jos esine ei tule ulos niistämällä, kannattaa hakeutua terveyskeskuslääkärille, joka voi poistaa esineen.

Päivitetty 14.3.2022