Siirry sivun sisältöön

Vierasesine lapsella nenässä, hengitysteissä tai mahalaukussa

Pieni ja hieman isompikin lapsi saattaa leikkiessään laittaa suuhunsa tai sieraimiinsa pieniä esineitä. Pienet esineet voivat kulkeutua hengitysteihin tai mahalaukkuun.

Jos vierasesine tukkii hengitystiet kokonaan ja lapsi on tukehtumaisillaan, on soitettava hätänumeroon 112 ja toimittava seuraavasti:

  • Vauva asetetaan vatsalleen ja lapojen väliin lyödään avokämmenellä.

  • Pikkulapsi asetetaan vatsalleen aikuisen polvien päälle ja lapojen väliin lyödään avokämmenellä.

  • Leikki-ikäisen kohdalla aikuinen voi laittaa kädet takakautta lapsen rinnan ympärille ja puristaa äkillisesti rintalastan aluetta eli käyttää niin sanottua Heimlichin otetta.

Hengitysteihin joutuessaan vierasesine aiheuttaa yleensä lapselle äkillisen ja voimakkaan yskänpuuskan, mahdollisesti myös hengenahdistusta. Epäiltäessä vierasesineen joutumista hengitysteihin, on lapsi vietävä välittömästi lääkäriin.

Vierasesine mahalaukussa

Mahalaukkuun joutunut vierasesine kulkeutuu yleensä normaalia reittiä suoliston läpi ja tulee ulos ulosteen mukana. Mikäli esine on terävä, se voi jäädä kiinni suoliston seinämään. Jos lapsi valittelee kipua ruokatorvessa tai vatsassa, on hänet vietävä heti lääkäriin.

Mikäli epäillään, että lapsi on nielaissut jonkin vaarattoman vierasesineen ja lapsi on oireeton, voi tilannetta seurata kotona. Lapselle on hyvä antaa kuitupitoisia ruokia ja riittävästi nesteitä, jolloin vierasesine kulkeutuu helpommin suolistosta ulos. Ulostetta seurataan, kunnes esine poistuu sen mukana. Esineen pitäisi poistua parin vuorokauden kuluessa.

Vierasesine nenässä

Vierasesine nenässä ei välttämättä aiheuta oireita, jolloin on syytä vain uskoa lapsen ilmoitusta nenään jääneestä esineestä. Nenään joutunut vierasesine voidaan kokeilla poistaa kotona siten, että toinen sierain painetaan sormella kiinni ja toisella sieraimella niistetään voimakkaasti. Jos lapsi ei osaa vielä niistää, voi toisen sieraimen painaa sormella kiinni ja puhaltaa lapsen suuhun, jolloin ilmavirta kulkeutuu myös nenään ja työntää vierasesineen ulos.

Nenässä olevaa vierasesinettä ei kotona kannata yrittää kaivaa pois kovin syvältä, sillä usein ilman asianmukaisia välineitä, se painuu sieraimessa vain syvemmälle. Jos esine ei tule ulos niistämällä, kannattaa hakeutua terveyskeskuslääkärille, joka voi poistaa esineen. Poistolla ei ole yleensä kiire, se voidaan tehdä seuraavana päivänä.

Päivitetty 15.10.2024