Keskosvauvan imetys kotona

Keskosuus ei ole este imetykselle. Keskosvauvan matka rinnalle alkaa kenguruhoidossa ihokontaktilla ja läheisyydellä, josta vauva alkaa itse pikkuhiljaa hakeutumaan rinnalle.

Imetystä voi jatkaa kotona alkuun kuten sairaalassa vauvantahtisuus huomioiden. Maitoannoksissa kiinnitetään huomiota vuorokausimääriin yhden annoksen sijaan. Muistele, minkälaisia määriä vauva yleensä sai sairaalassa syötyä rinnalta.

Tarkkaile, miten ja kuinka kauan vauva imee, miten rinnat tyhjenevät ja minkälainen syöttöpunnituksen tulos tästä tulee. Näin pystyt arvioimaan, kuinka paljon vauva tavallisimmin saa syötyä rinnalta. Tämän lisäksi vauvan painonnousua voidaan seurata alkuun viikoittain neuvolassa. Virtsa- ja ulostevaippojen määriä on myös hyvä seurata.

Imetyksen lisäksi kotona on hyvä jatkaa lypsämistä, jotta maitomäärä pysyy riittävänä. Lypsämistä tulisi jatkaa niin kauan, kunnes vauva syö kaiken maidon rinnalta. Siirtyminen rintamaidon lypsämisestä imettämiseen tapahtuu vähitellen.

Sairaalasta kotiutuessa keskosilla on usein käytössään vielä nenämahaletku. Vauva opettelee kotiutumisen alussa syömään sekä rinnasta että pullosta samalla kun nenämahaletkun käytöstä luovutaan asteittain. Vähitellen imetys lisääntyy ja pullosyömistä voidaan vähentää, jolloin päästään tilanteeseen, että vauva voi syödä rinnasta mitä saatavilla on. Tarvittaessa lisämaitoa tai korviketta voidaan antaa pullosta.

vauva; rintamaito; imetys; ravitsemus; keskonen

Kyllä

Päivitetty  5.1.2023