Psykososiaalisen kasvuhäiriön oireet ovat vaihtelevat, eikä tilaa voi varmistaa tai poissulkea minkään yksittäisen löydöksen perusteella. Kasvun hidastuminen tai pysähtyminen ilman muuta syytä on aina arvioitava tarkemmin.
Psykososiaalinen kasvuhäiriö
Rakkaus ja huolenpito ovat lapsen normaalin kasvun tärkeä tuki. Psykososiaalinen kasvuhäiriö on tila, jossa lapsen huolenpito laiminlyödään, ja josta seuraa lapsen kasvu taantuminen.
Silloin kun lapsen kasvuhäiriö esiintyy perheessä yhdessä vanhemman mielenterveyden häiriön, päihteiden väärinkäytön, taloudellisten ongelmien, työelämän muutosten tai muun arkielämää voimakkaasti kuormittavan tekijän kanssa, psykososiaalinen kasvuhäiriö on pidettävä mielessä diagnoosia pohdittaessa. Diagnosointi vaatii yhteistyötä kotipaikkakunnan neuvola- tai kouluterveydenhuollon ja lastensuojeluviranomaisten kanssa.
Psykososiaalinen kasvuhäiriö korjautuu, kun lapsen kasvuympäristö voidaan muuttaa huolta pitäväksi ja rakastavaksi. Perheen laaja-alainen ja moniammatillinen sosiaalinen tukeminen sekä tarvittaessa vanhemman hoitoonohjaus ovat keskeisiä hoitotoimenpiteitä. Vaikka osalla lapsista on todettavissa tutkimuksissa kasvuhormonivajeeseen sopiva löydös, hormonihoito ei korjaa kasvua.
Päivitetty 31.1.2023