Siirry sivun sisältöön

Kierokaula

Kierokaulaisuudella tarkoitetaan tilaa, jossa pää on kääntyneenä sivulle ja leuka kohti kainaloa pakonomaisesti. Lievä kierokaulaisuus paranee usein ilman hoitoa, mutta muutaman päivän kestänyt ja tapaturmaan liittyvä kierokaulaisuus vaatii lääkärin arviota ja hoitoa.

Lapsilla kierokaulaisuuden (tortikollis) taustalla voi olla kaularanka- tai lihasperäinen syy. Lihasperäinen kierokaulaisuus todetaan yleensä pian syntymän jälkeen. Päänkiertäjälihas on tällöin paksuuntunut ja kireä. Kierokaulaisuuden taustalla voi lisäksi olla kaularangan rakennepoikkeavuus (nikamien rakennepoikkeavuus voi aiheuttaa pään vinon asennon) tai silmäperäinen syy (esimerkiksi silmien karsastus). Kierokaulaisuuden taustalla voi olla myös vamman aiheuttama ylimpien kaulanikamien kiertyminen/osittainen sijoiltaanmeno, reumasairaus, tulehdukselliset muutokset (esimerkiksi nielupaise), neurologinen sairaus tai erittäin harvoin kasvain.

Ylimpien kaularangan nikamien osittaista sijoiltaanmenoa saattaa lapsilla tapahtua ilman vammaa tai lievänkin vamman seurauksena. Tavallisimmin kierokaulaisuus ilmaantuu esimerkiksi ylähengitysteiden tulehduksen jälkioireena. Kierokaulaisuus paranee usein itsestään kipulääkityksen turvin ja pehmeällä kaulurihoidolla (kuvassa) muutamassa päivässä.

Oireet ja löydökset riippuvat kierokaulaisuuden aiheuttajasta. Kierokaula on silminnähtävä tila. Lapsen pää on kallistuneena toista hartiaa ja kainaloa kohti ja vastakkaiseen suuntaan kiertyneenä. Kaulan kierto- ja taivutusliikkeet ovat toispuolisesti rajoittuneita. Lisäksi kaulalihaksissa todetaan kireyttä.

Synnynnäisessä lihasperäisessä kierokaulassa vauva pitää päätään vinossa ja kaulalla on usein todennettavissa päänkiertäjälihaksessa pehmeä, aristamaton arpikudospatti. Patti häviää ajan myötä, mutta osalla lapsista pää pyrkii edelleen vinoon ja lihas tuntuu kireältä. Synnynnäinen kierokaulaisuus aiheuttaa harvoin kipuja. Myöhemmin ilmaantunut kierokaulaisuus on usein oireilevampi ja kipeäkin.

Kierokaula voidaan todeta ilman kuvantamistutkimuksia. Kaularangan epämuodostumien tai vammojen sekä nivelsidevammojen, tulehdusmuutosten tai kasvainten poissulkemiseksi tehdään tapauskohtaisesti kuvantamistutkimuksia (tietokonetomografia, magneettikuvaus, ultraäänitutkimus tai röntgenkuvaus). Kierokaulaisuuden taustalla olevan syyn selvittely vaatii joskus useiden eri ammattiryhmien yhteistyötä.

Kierokaulaisuuden hoito kohdentuu syyn mukaisesti ja hoito suunnitellaan yksilöllisesti. Ilman vammaa aiheutunut kierokaula-tilanne on usein hyvänlaatuista ja paranee yleensä itsestään muutaman päivän tulehduskipulääkityksen ja urheilurajoituksen avulla. Mikäli tilanne ei laukea muutamassa päivässä aloitetaan vetohoito, jonka tavoitteena on osittain sijoiltaan menneiden nikamien palauttaminen paikoilleen ja lihaskireyden helpottaminen kaularangan normaalin liikelaajuuden palauttamiseksi. Hoitoa jatketaan usein yksilöllisellä tukikauluksella 2 viikon ajan.

Oireileva tai vamman seurauksena ilmaantunut kierokaulaisuus vaatii pikaista lääkärin arviota. Pitkittynyt tai alkuvaiheessa hoitamatta jäänyt kierokaulaisuus voi vaatia päänkiertäjälihaksen katkaisua tai harvoin kaularankaan kohdistuvaa leikkaushoitoa ja pidempää kauluri- tai halovest-tukiliivihoitoa. Kaularangan rakennepoikkeavuuksien hoito suunnitellaan yksilöllisesti.

Fysioterapeutti ohjaa vanhemmille vastasyntyneen kierokaulan varovaista venyttelyä ja oikeita liikeratoja. Lihasperäisen syyn aiheuttama kierokaula-tila hyötyy usein kaulan liikeharjoituksista, joissa lasta stimuloidaan kääntämään päätään vastakkaiseen suuntaan.

Päivitetty 31.1.2023