Selkärangan pituuskasvu on nopeimmillaan syntymästä kahteen ikävuoteen asti ja murrosiässä. Selkärangan on saavutettava riittävä pituus, jotta erityisesti keuhkoille jää riittävä tila kehittyä normaalisti.
Selkärangan tehtävä on tukea vartaloa ja rintakehää sekä suojata selkäydintä ja hermojuuria. Luinen selkäranka koostuu nikamista. Ihmisellä on 7 kaulanikamaa, 12 rintanikamaa, 5 lannenikamaa, ristinikamat ovat sulautuneet yhteen ristiluuksi ja häntäluu viimeisenä. Sivusta katsottuna ihmisen selkärangassa on luonnollisia mutkia. Rintarangan ja ristiluun alueella selkäranka kaartuu sivusta katsottuna taaksepäin eli kyfoosiin (kuperuus). Kaularanka ja lanneranka kaartuvat normaalisti eteenpäin eli lordoosiin.
Selkänikamien välissä on välilevyt, joiden tehtävänä on tukea selkärankaa ja vastaanottaa selkärankaan kohdistuvaa rasitusta ja mahdollistaa joustava taipuisuus ja kiertoliikkeet. Välilevyt myös kiinnittyvät nikamiin ja näin sitovat selkärangan rakenteita toisiinsa. Nikamien aukoista muodostuu selkäydinkanava, jossa selkäydin ja hermojuuret ovat suojassa. Nikamien välistä tulevat ulos hermojuuret, joiden tehtävänä on välittää viestejä, käskyjä ja toimintoja aivoista ja selkäytimestä ylä- ja alaraajoihin sekä vartaloon.