Tuki- ja liikuntaelimiin kuuluvat kehon lihakset, luut, nivelet, nivelrustot, nivelsiteet ja jänteet sekä kudokset, joka tukevat ja pitävät muun kudoksen ja elimet paikoillaan. Tuki- ja liikuntaelimistön avulla ihminen liikkuu, tasapainoilee ja pysyy ryhdissä.
Koska lasten luu on aikuisen luuta joustavampaa ja luukalvo on vahva, lapsilla tavataan myös erityyppisiä murtumia kuin aikuisilla. Näitä ovat taipumamurtuma, pajunvitsamurtuma, ryppymurtuma, kasvulevymurtuma ja avulsio- eli repeämämurtuma.
Taipumamurtumasta on kyse silloin kun luu on taipunut, mutta luukalvo luun päällä on säilynyt ehjänä. Murtuma voi olla ”pajunvitsamurtuma”, jossa luu taipuu, luukalvo katkeaa luun toisesta reunasta ja on ehjä toisesta reunasta, jolloin murtumapinnat pysyvät vastakkain.
Lapsen murtuma voi olla myös ”ryppy-” eli torusmurtuma, jossa luussa todetaan vain vähäistä luun painumista kasaan ja luukalvot pysyvät ehjinä.
Poikkimurtumalla tarkoitetaan murtumaa, jossa murtumalinja kulkee koko luun paksuuden ja luukalvojen läpi. Tällaisen murtuman hallitseminen pelkällä kipsihoidolla on vaikeampaa kuin tukevissa murtumissa ja poikkimurtuman hoidossa saatetaan tarvita tukimateriaaleja, kuten k-piikkejä, ydinnaulausta tai ruuvausta.
Kasvulevymurtumissa murtumalinja kulkee joko kokonaan tai osittain kasvulevyn ja -linjan läpi.
Kasvuikäisillä nivelsiteet ja lihakset ovat suhteellisesti luita vahvempia ja tämän vuoksi lapsilla ja nuorilla esiintyy aikuisia useammin avulsio- eli repeämämurtumia lihas-jänne-luuliitoksissa, joissa jänne vetää palan luuta irti.