Siirry sivun sisältöön

Tietoa - Lastenendokrinologin vastaanotolla

Lääkärin kliiniset tutkimukset, laboratoriokokeet, röntgentutkimukset ja poliklinikalla tehtävät toimintakokeet kertovat hormonitoiminnasta tarkasti.

Ennen vastaanottoa perusterveydenhuollon lääkäri suunnittelee lähetteen ja lapsen tai nuoren kasvun perusteella tarvittavat tutkimukset ennen vastaanottoa. Tämän jälkeen lapsen kotiin lähetetään kutsu yhdessä valmistautumisohjeiden kanssa. Ne kannattaa lukea tarkkaan. Laboratoriokokeissa on hyvä käydä, koska useiden laboratoriokoevastausten valmistuminen vaatii jopa viikkoja.

Lapsen mittaaminen ja kasvun arviointi

Neuvolassa ja kouluterveydenhoitajalla tehdyt mittaukset ovat tärkeitä tiedonlähteitä, kun lapsen hormonitoimintaa tutkitaan. Häiriöt hormonitoiminnassa johtavat usein nopeasti kasvun muutoksiin, jotka voidaan havaita kasvukäyrällä. Sairaanhoitaja mittaa aina pituuden ja painon ennen lääkärin vastaanottoa.

Vastaanotolla

Vastaanotolla keskustellaan lapsen aiemmista sairauksista ja lääkityksistä. Lääkäri kartoittaa vanhempien kasvua ja kehitystietoja sekä kysyy perheessä esiintyvistä sairauksista. Lisäksi voidaan tarvittaessa täydentää esitietoja, jotka puuttuivat lähetteestä.

Hormonitoiminnan häiriöt voivat ilmetä hyvin monenlaisina oireina tai löydöksinä. Sen vuoksi lastenlääkäri kysyy asioista hyvin monipuolisesti, ja kliiniset tutkimukset kohdistuvat kirjaimellisesti päästä varpaisiin.

Päivitetty 31.1.2023