Luuston kasvainten hoito ja diagnostiikka vaativat erityisosaamista, jonka vuoksi tutkimukset ja hoito on keskitetty yliopistosairaaloihin, joissa hoitoa suunnittelee moniammatillinen työryhmä.
Oireet ja löydökset
Luukasvaimet oireilevat usein kipuna ja turvotuksena. Jotkin kasvaimet saattavat heikentää luuta, jolloin luu murtuu tavallista helpommin (patologinen murtuma). Erityisesti kipuoire, joka herättää öisinkin tai on jatkunut pitkään on syytä tutkituttaa tarkemmin.
Toteaminen
Tavoitteena on selvittää luukasvaimen laatu ja mahdollinen levinneisyys. Lasten ortopedin suorittama tutkimus on lähtökohtana jatkotutkimustarpeiden määrittelemiseksi. Luukasvainten diagnostiikassa röntgenkuvantaminen on ensisijainen menetelmä. Lisäksi tapauskohtaisesti lääkärin harkinnan mukaan luuta sekä kasvaimen levinneisyyttä voidaan kuvantaa myös muillakin kuvantamismenetelmillä kuten magneettitutkimus, tietokonetomografiatutkimus ja isotooppitutkimukset. Luussa esiintyvät muutokset pyritään selvittämään mahdollisimman tarkasti, jotta hoito voidaan kohdentaa oikein. Muutoksesta saatetaan ottaa kudosnäyte ja lapsesta tutkia verinäytteitä. Tutkimuslöydökset yhdessä muodostavat diagnoosin.
Hoito ja itsehoito
Hoidon valintaan vaikuttaa lopullinen diagnoosi ja lapsen kokonaistilanne. Hoito on moniammatillista yhteistyötä, jossa eri erikoisalojen asiantuntijat yhdessä pohtivat tarvittavat hoitotoimenpiteet. Mahdollinen kirurginen toimenpide ja jatkohoito suunnitellaan tapauskohtaisesti todetun kasvaintyypin mukaisesti. Poistetut luukasvaimet korvataan tapauskohtaisesti käyttäen potilaan omaa luuta, pankkiluuta (toisen ihmisen luukudosta) tai keinomateriaalia (biolasi) käyttäen ja tuetaan tarvittaessa tukimateriaalilla kuten levyllä ja ruuveilla, ydinnaulalla tai nivelproteesilla. Pahanlaatuisten kasvainten hoito määräytyy todetun kasvaintyypin mukaisesti.