Siirry sivun sisältöön

Synnytyksen jälkeinen äidin herkistyminen, baby blues

Jopa 80 prosenttia kaikista synnyttäneistä äideistä kokee voimakkaita mielialan muutoksia synnytyksen jälkeen.

Mielialan vaihtelut ilmaantuvat useimmilla 3–10 päivän kuluttua synnytyksestä. Baby blues kestää muutamasta päivästä muutamaan viikkoon.

Tuore äiti voi olla itkuinen, herkkä ja ärtynyt. Myös ruokahaluttomuutta ja unihäiriöitä voi olla. Mielialan vaihtelut johtuvat usein hormonitasapainon muutoksista, väsymyksestä ja pitkäaikaisen jännityksen purkautumisesta. Tällaista synnytyksen jälkeistä tilaa kutsutaan baby bluesiksi.

Tila on luonnollinen ja tarkoituksenmukainen. Baby blues auttaa äitiä virittymään pienen vauvan maailmaan, hienovaraisiin ja hentoihin viesteihin ja siihen, mitä vauva tarvitsee. Baby blues tasaantuu pikkuhiljaa itsestään äidin ja vauvan tutustuessa toisiinsa. Yhteisen rytmin ja ymmärryksen löytyminen vaikuttaa myös baby bluesin tasaantumiseen.

Jos äidin alakulo jatkuu pidempään kuin muutaman viikon ja äidin on vaikea ilmaista tunteitaan tai vauva tuntuu vieraalta, kannattaa apua hakea heti. Odottaminen voi pahentaa oireita, ja hyvän vuorovaikutuksen syntyminen äidin ja vauvan välille viivästyy.

Päivitetty 5.1.2023