Matalan glukoositason korjaaminen

Matalan glukoositason hoito aloitetaan heti, kun ensimmäiset oireet ja matala verensokeri huomataan.

Kun glukoositaso laskee liian matalalle, on elimistö siinä vaiheessa jo itse korjaamassa tilannetta vastavaikuttajahormonien avulla. Ylikorjaamista liian suurella hiilihydraattimäärällä pitää tällöin välttää, jotta glukoositaso ei vaihtele liiallisesti matalalta korkealle. Matalan glukoositason oireiden ilmaantuessa on hyvä tarkistaa verensokeri myös sormenpäämittauksella. Jos glukoositasoa tai verensokeria ei voida tarkistaa, toimitaan oireisessa tilanteessa, kuten glukoositaso olisi matala.

Matala glukoositaso korjataan syömällä maltillisesti 5–15 g hiilihydraattia sisältävää ruokaa tai juomaa. Sokerilliset juomat, glukoosipastillit ja hunaja vaikuttavat nopeimmin, pureskelua vaativa ruoka hitaammin.

Matalan verensokerin aiheuttama nälkä on usein paljon suurempi kuin sen korjaamiseen tarvittava hiilihydraattimäärä. Verensokerin korjaantuminen kestää noin 10–15 minuuttia. Voinnin korjaantumista on hyvä odottaa rauhassa ja tarkistaa tarvittaessa glukoositaso. Ellei glukoositaso ole korjaantunut, otetaan uusi 5–10 g:n hiilihydraattiannos. Mikäli lapsi tai nuori haluaa syödä enemmän kuin matalan glukoositason korjaaminen vaatii, laitetaan ateriainsuliinia syödyn hiilihydraattimäärän mukaan.

Matalan glukoositason korjaamiseen tarvittava hiilihydraattimäärä

Alle kouluikäinen Kouluikäinen
Verensokeri alle 3 mmol/l10 g15 g
Verensokeri 3-4 mmol/l5 g10 g

Matalahkoa glukoositasoa ei tarvitse erikseen korjata, jos ruoka-aika on pian. On normaalia, että hyvässä hoitotasapainossakin esiintyy satunnaisia lieviä ja itse helposti hallittavia matalan glukoositason tuntemuksia. Mikäli matalan glukoositason oireita tulee usein, on insuliinin annostelua mietittävä uudelleen.

 

Kyllä

Päivitetty  16.3.2023