Siirry sivun sisältöön

Yhdyssormisuus eli syndaktylia

Yhdyssormisuus eli yhteen kasvaneet sormet on yksi tavallisimmista synnynnäisistä käden alueen poikkeavuuksista. Sen ilmaantuvuus on noin 1/2000–3000 vastasyntynyttä.​

Röntgenkuvassa näkyy yhdyssormisuus, jossa sormien luut ovat erillään.

Yhdyssormisuuden vaikeusaste voi vaihdella paljonkin. Useimmiten sormia yhdistää pelkkä ihopoimu, joka voi olla osittainen tai täydellinen (sormet ovat yhdessä koko pituudeltaan). Vaikeammissa tapauksissa sormet ovat jääneet kiinni toisiinsa myös muiden rakenteiden kuin ihon osalta. Tällöin sormien luut ovat usein myös poikkeavat. Yhdyssormisuutta esiintyy yksittäisenä löydöksenä, mutta taustalla voi joissakin tapauksissa olla myös jokin oireyhtymä. Perintötekijät vaikuttavat esiintyvyyteen.

Oireet ja löydökset

Yhdyssormisuus on todettavissa heti syntymän jälkeen käsien ulkonäön perusteella.

Toteaminen

Yhdyssormisuus voidaan todeta ilman kuvantamistutkimuksia. Röntgenkuvaus tehdään tapauskohtaisesti, kun halutaan selvittää tarkemmin mahdollista luista poikkeavuutta.

Hoito ja itsehoito

Hoidon tavoitteena on käden toiminnallisuus. Useimmiten yhdyssormisuus hoidetaan leikkauksella. Leikkaushoito ajoitetaan tapauskohtaisesti, usein toimenpide tehdään kuitenkin viimeistään leikki-iässä. Toimenpiteen jälkeen lapsen kädessä on käsisidos suojaamassa haavoja ja vähentämässä tilapäisesti käden rasitusta. Toimenpiteen jälkeistä käden käyttöä seurataan kontrolleissa.

Päivitetty 1.2.2023