Siirry sivun sisältöön

Lastenreuman alatyypit

Lastenreuma ei ole kaikilla samanlainen tauti, vaan niveltulehdukset ovat erilaisia sekä tulehtuneiden nivelten lukumäärän että taudin aktiivisuuden suhteen.

Kansainvälinen lastenreumalääkäreiden tutkijayhteisö on kehittänyt lastenreumalle luokittelun, jonka tavoitteena on ymmärtää paremmin erilaisia taudinkuvia. Tätä luokittelua kutsutaan ILAR-luokitteluksi. Luokituksen mukainen lastenreuman alatyyppi määritetään, kun merkittävät niveloireet ovat kestäneet 6 kuukautta.

  1. Oligoartriitti – harvojen (≤ 4) nivelten tauti: A. Tauti ei leviä yli neljään niveleen, B. Sairastuneita niveliä ilmaantuu lisää, laajeneva oligoartriitti.

  2. Polyartriitti, seronegatiivinen – usean (> 5) nivelen tauti – veren reumatekijä negatiivinen.

  3. Polyartriitti, seropositiivinen – usean (> 5) nivelen tauti – veren reumatekijä positiivinen.

  4. Entesiittiin liittyvä artriitti – jänteiden ja nivelsiteiden luukiinnitysten tulehduksiin liittyvä niveltulehdus.

  5. Psoriartriitti – psoriaasiin liittyvä niveltulehdus.

  6. Yleisoirein alkava lastenreuma – niveloireilu jossa on kuumetta ja ihottumaa (yleisoireita).

  7. Luokittelematon (osaa niveltulehduksista ei voida luokitella mihinkään edellä mainituista alatyypeistä), lähinnä tutkimustyössä tarpeen

Tavallisimmat lastenreuman alatyypit ovat oligoartriitti ja seronegatiivinen polyartriitti. Yleisoirein alkavaa lastenreumaa on aiemmin kutsuttu Stillin taudiksi. Se on harvinainen lastenreuman alatyyppi, jota sairastaa alle 5 % kaikista hoidossa olevista lastenreumapotilaista.

Päivitetty 6.2.2023