Siirry sivun sisältöön

Tunneloitu keskuslaskimoportti (PAC)

Tunneloitu keskuslaskimoportti (PAC) on tunneloidun keskuslaskimokatetrin kaltainen reitti suonensisäistä hoitoa varten.

Ihonalainen portti valitaan lapsen iän ja koon mukaan.
PAC-neula.

PAC:ssä on ulos tulevan letkun sijasta rintakehällä ihonalainen portti. Ihonalainen portti asetetaan aina leikkaussalissa, ja lapsi nukutetaan toimenpidettä varten.

Toimenpiteessä lapselle tehdään kaksi haavaa, kuten katetrin asennuksessakin, mutta rintakehän haava on kookkaampi. Rintakehälle, ihonalaiseen kudokseen, muotoillaan ikään kuin tasku, johon portti sijoitetaan. Tavallisesti haavan paraneminen ja PAC:hen tottuminen kestää noin viikon.

PAC rajoittaa lapsen elämää huomattavasti vähemmän kuin tunneloitu keskuslaskimokatetri. PAC on käyttövalmis, kun hännällinen neula viedään steriilisti ihon läpi portin kammioon. Hoitojaksoilla neulan porttiin laittaa paikoilleen lääkäri tai koulutuksen saanut hoitaja.

Sairaalassa PAC:tä käytetään myös verinäytteidenottoa varten, mutta toisinaan näytteet otetaan suonesta tai sormenpäästä, eikä neulaa aseteta paikoilleen.

Kotona ollessa ja silloin, kun PAC:ssä ei ole neula paikoillaan, voi lapsi saunoa, kylpeä ja uida, kun neulan poistosta on kulunut 24 tuntia. On kuitenkin oltava varovainen, ettei satuta PAC:tä mihinkään, eikä siihen kohdistu esimerkiksi iskuja.

PAC:n laittamisen jälkeen haava-alueiden kuntoa sekä mahdollista turvotusta ja vuotoa on tarkkailtava. Mikäli rintakehän haava on ommeltu sulamattomin ompelein, ne poistetaan noin viikon kuluttua. Siihen asti haava-alue tulee pitää kuivana ja puhtaana.

Tunneloidun keskuslaskimoportin (PAC) hoito

  • PAC ei tarvitse erityistä hoitoa kotona.

  • PAC:n käytön jälkeen pistoskohdan päälle laitetaan laastari tai sidetaitos, joka poistetaan vuorokauden kuluttua.

  • PAC:n ympärillä olevaa ihoa tulee tarkkailla, sillä sen tulee pysyä hyvässä kunnossa. Tarvittaessa on oltava yhteydessä sairaalaan.

  • PAC:n kohdistuvia iskuja tulee välttää, kuten myös rajuja käsien liikkeitä, kuten riuhtomista tai roikottamista.

  • PAC huuhdellaan keittosuolalla ja asetetaan hepariinilukko noin 4–6 viikon välein. Huuhtelu suoritetaan aina sairaalassa. Erityistapauksissa se opetetaan perheille, jotka voivat tehdä sen kotona.

  • Tullessasi osastohoitojaksolle tai poliklinikkakäynnille, jossa PAC:tä tullaan käyttämään, laita puudutevoide noin 2 tuntia ennen sairaalaan tuloa PAC-neulan pistokohdan päälle.

Päivitetty 26.10.2022