Siirry sivun sisältöön

Vakavat ruoka-allergian oireet ja ensiapu

Jos lapselle on määrätty adrenaliiniruiske, pistetään lääke rauhallisesti isoon lihakseen vakavan allergisen reaktion aikana.

Nopeasti ilmaantuvat vakavat oireet (välitön ruoka-allergia)

Nopeasti ilmaantuvia oireita ovat nokkosrokkopaukamat iholla (kuvassa), ihon punoitus, turvotukset huulissa ja silmäluomissa, vatsakipu, huonovointisuus ja oksentaminen. Lapselle voi tulla myös hengitysoireita, kuten aivastelua, niiskutusta, äänen käheyttä, yskää tai hengityksen vinkumista.

Oireet ja niiden aiheuttaja on yleensä helppo tunnistaa. Oireet ilmaantuvat muutamasta minuutista pariin tuntiin ruuan nauttimisen jälkeen. Lapsilla aiheuttaja on useimmiten maito, kananmuna, vehnä, jokin pähkinä tai kala.

Oireet voivat olla lieviä tai vakavia. vaikeisiin oireisiin käytetään lihakseen pistettävää adrenaliinia. Lievään allergiseen reaktioon auttaa yleensä antihistamiini.

Nopeasti ilmaantuvat allergiaoireet ovat yleensä IgE-välitteisiä. Allergiaa kutsutaan IgE-välitteiseksi, jos elimistön puolustusjärjestelmä tuottaa immunoglobuliini E (IgE)-nimistä vasta-ainetta oireita aiheuttavaa ruokaproteiinia kohtaan. IgE-välitteistä allergiaa voidaan tutkia allergiatesteillä kuten ihopisto- ja verikokeilla (Astma- ja allergiatalo)

Adrenaliiniruiskeen pistäminen lihakseen vakavan allergisen reaktion aikana

Katso ohjeet adrenaliiniruiskeen käytöstä vakavan allergisen reaktion aikana. Jos lapselle on määrätty adrenaliiniruiske, pistä lääke rauhallisesti isoon lihakseen, mieluiten etureiteen. Rauhoita lasta!

Päivitetty 15.8.2018