Siirry sivun sisältöön

Hiilihydraattien arviointi lapsen ja nuoren diabeteksen hoidossa

Hiilihydraattimäärien arvioinnin tarkoituksena on ruoan ja insuliinin vaikutusten yhteensovittaminen.

Ruoan hiilihydraatit nostavat glukoositasoa ja insuliini puolestaan laskee sitä. Ateriainsuliinin määrä on yksilöllinen ja riippuu erityisesti siitä, miten paljon aterialla on glukoositasoon vaikuttavia ruoka-aineita eli hiilihydraatteja. Myös proteiini- ja rasvapitoisen ruoan syöminen voi lisätä insuliinin tarvetta.

Ateriainsuliinia annostellaan aterian hiilihydraattimäärän, ateriaa edeltävän sokeritason ja mahdollisen aterian jälkeisen liikunnan mukaan. Kun hiilihydraattien määrä lasketaan huolellisesti, insuliinia on mahdollista annostella sopiva määrä. Jos ateriainsuliinin annos ei vastaa aterian hiilihydraattimäärää, glukoositason vaihtelut ovat väistämättömiä.

Hiilihydraatteja syödään oman ruokahalun ja energiantarpeen mukaan. Kuitenkin hiilihydraattien jakaminen tasaisesti päivän ajalle ja suurien kerta-annoksien välttäminen sekä kuitupitoisten hiilihydraattilähteiden suosiminen auttavat hyvän glukoositason tasapainon saavuttamisessa. Hiilihydraattien määrän arviointi ei tarkoita sitä, että niiden määrää pitäisi erityisesti rajoittaa tai syödä paljon.

Päivitetty 16.3.2023