Lasten ylipaino on herkkä asia sekä vanhemmille että lapsille. Siitä puhuminen tuntuu useimmista vaikealta. Periaatteessa painosta ei tarvitse puhua lapselle lainkaan, mutta hän saattaa ottaa painoasiat esille itse, esimerkiksi vertailla itseään toisiin tai nimittään itseään ikävillä sanoilla.
Lapsen on tärkeää tulla kuulluksi omien kokemustensa ja huoliensa pohjalta. Lapselta voi kysyä, millaisista asioista hän on huolissaan tai onko asia noussut esille koulussa esim. kiusaamisen muodossa. Vanhemman tärkeä tehtävä on kuulla lasta, vahvistaa hänen itsetuntoaan ja osoittaa, että vanhemmat ovat hänen tukenaan. Lapsen kanssa voi keskustella siitä, että ihmisiä on kaiken kokoisia ja näköisiä. Jokainen on ihana sellaisena kuin on. Kiusaaminen ei ole koskaan hyväksyttyä ja siihen tulee puuttua.
Lapselle voi kertoa, että koko perheen yhteisenä tavoitteena on lisätä hyvinvointia. Sen vuoksi perheessä totutellaan uusiin toimintatapoihin. Tavoitteena on kaikkien hyvinvointi, jotta jaksetaan tehdä itselle mieluisia asioita, harrastaa, tehdä töitä ja liikkua. Tavoitteena ei ole tietynmallinen vartalo tai ulkonäkö. Käsitelkää asiaa myönteisesti ja lasta kannustaen. Korostakaa sitä, että kyseessä on koko perheen juttu. Lapsi ei ole minkään erityistarkkailun tai toimenpiteiden kohteena.
Lapsen kuullen ei ole tarvetta puhua omasta, sisarusten tai lapsen painosta.
Kunnioittakaa omaa ja toisten kehoa. Omien tai toisten kilojen, laihduttamisen tarpeen tai ulkonäön kommentointi ei ole sopivaa eikä tee kenellekään hyvää.
Puhukaan hyvinvoinnista ja itsestä huolehtimisesta laihduttamisen sijaan.
Tehkää muutoksia syömiseen ja liikkumiseen. Hyvien muutosten tekemisestä on aina hyötyä hyvinvoinnille, vaikka ne eivät aina näkyisikään kasvumitoissa.
Ottakaa koko perhe mukaan. Hyvät muutokset tekevät hyvää kaikille.
Kehukaa ja kannustakaa toisianne. ”Vau, kylläpä teit värikkään välipalan!”