Keskosvauvan nukkuminen ja ulkoilu

Ilta-ajoille luodaan selkeitä rutiineja, joista vauva oppii vuorokausirytmiä ja vähitellen nukkuma-ajat säännöllistyvät. Keskosvauvan ulkoiluttamisessa on huomioitava vauvan paino ja sää.

Kaikkia vauvoja – erityisesti ennenaikaisesti syntyneitä – suositellaan nukuttamaan omassa sängyssään, jossa on riittävän napakka patja. Pienelle vauvalle ei suositella tyynyä muun muassa pään ja takaraivon koon sekä hengitysteiden mahdollisen ahtautumisriskin takia. Kätkytkuoleman riski pienenee merkittävästi, kun vauvaa nukutetaan selällään.

Nukutusasennon lisäksi muita kätkytkuoleman riskitekijöitä ovat muun muassa ennenaikaisuus ja äidin tupakointi. On myös viitteitä siitä, että vauvan nukkuminen vanhempien vieressä lisää kätkytkuoleman riskiä erityisesti alle kolmen kuukauden iässä. Tutin käyttö sen jälkeen, kun lapsi on oppinut imemään rintaa, vähentää kätkytkuoleman riskiä.

Säännöllisen uni-valverytmin löytyminen voi joskus olla hankalaa. On hyvä pyrkiä nukkumaan pimeässä ja hoitaa yöaikaiset syötöt ja vaipanvaihdot mahdollisimman eleettömästi, jotta vauvan uni jatkuu mahdollisimman helposti. Vauvojen unentarve on yksilöllinen ja vauvojen yhtäjaksoisen unen pituus vaihtelee.

Toisinaan vauva, joka on alkanut jo nukkua yönsä kokonaan tai lähes kokonaan, alkaa heräillä uudelleen öisin. Itkevää vauvaa luonnollisesti lohdutetaan, mutta kaikkeen liikehdintään tai ääntelyyn ei kannata reagoida. Maidon tai muun ruuan tarjoamista ei kannata aloittaa uudelleen, jos vauva on jo luopunut yösyötöistä. Säännölliset päiväunet eivät yleensä häiritse yöunta, niiden poisjättäminen sen sijaan voi johtaa yliväsymykseen, joka vaikeuttaa nukahtamista illalla.

Haitarin otsikkotaso2

Miten edistän vauvan säännöllistä unirytmiä?

  • Huolehtimalla säännöllisestä vuorokausirytmistä.
  • Luomalla selkeä rauhoittava iltarutiini, joka toistuu illasta toiseen samana.
  • Antamalla lapselle mahdollisuus oppia nukahtamaan itsekseen heti, kun hän osoittaa kypsyyttä siihen.
  • Tarjoamalla vauvalle riittävästi aktiivista sosiaalista vuorovaikutusta ja virikkeitä päivisin.
  • Oppimalla tunnistamaan oman vauvan väsymyksen merkit ja reagoimalla niihin oikea-aikaisesti.
  • Tekemällä muutokset päiväuniaikoihin ja unirytmiin pienin askelin.
  • Välttämällä reagoimasta liian herkästi ja voimakkaasti lapsen pieniin protesteihin nukkumaanmenosta.
  • Välttämällä automaattisia yösyöttöjä.
  • Antamalla illalla riittävän paljon ruokaa vauvalle yötä vasten.
  • Pitämällä huolta perheen aikuisten jaksamisesta, apua kannattaa pyytää ajoissa.
Ulkoilun aloittaminen

Kotiutumisen jälkeen pienipainoisen vauvan kanssa voi liikkua ulkona lyhyitä aikoja. Kun vauvan paino on noin 2,5–3 kilogrammaa, voidaan aloittaa pidempiaikainen ulkoilu. Ulkona nukuttamista suositellaan vasta lasketun ajan jälkeen, kun paino on yli 3 kilogrammaaa eikä vauvalla ole akuuttia hengityspulmaa. Vuodenaika, lämpötila ja sää tulee ottaa huomioon ulkoilun kestoa arvioitaessa.

vauva; ulkoilu; nukkuminen; keskonen

Kyllä

Päivitetty  5.1.2023