Siirry sivun sisältöön

Legg-Calvé-Perthesin tauti

Legg-Calvé-Perthesin tauti on melko harvinainen lonkkasairaus. Taudin ensioireet ilmenevät usein noin 4–7-vuotiailla lapsilla. Tauti on tärkeä tunnistaa, jotta oikea-aikaisella hoidolla ja seurannalla turvataan lonkan kehittyminen.

Legg-Calvé-Perthesin tauti oikeassa lonkassa.

Legg-Calvé-Perthesin tauti johtuu reisiluun pään verenkiertohäiriöstä, jonka syy on tuntematon. Verenkiertohäiriön seurauksena reisiluun pään luutumistumake menee osittain kuolioon, jonka vuoksi reisiluun pään muoto muuttuu ja lonkkaan kehittyy liikerajoitusta ja kipua. Tautia esiintyy leikki- ja kouluikäisillä lapsilla, pojilla enemmän kuin tytöillä. Paranemisprosessi voi kestää useita vuosia. Taudin ennuste on yleensä hyvä, mikäli se alkaa ennen kouluikää. Vaikeimmillaan tauti voi johtaa lonkan liikerajoitukseen, alaraajojen pituuseroon ja ennenaikaiseen nivelrikkoon aikuisiällä.

Oireena Legg-Calvé-Perthesin taudissa on vähitellen ilmaantuvaa kipua lonkassa, nivusessa, reidessä tai polvessa sekä lonkan liikerajoitusta ja ontumista.

Yleensä Legg-Calvé-Perthesin tauti todetaan vain toisessa lonkassa, mutta on mahdollista, että tauti kehittyy myöhemmin myös toiseen lonkkaan. Tämän vuoksi molempien lonkkien tilanteen seuranta oireiden perusteella on tarpeen. Diagnoosi tehdään lonkan röntgenkuvan perusteella. Magneettikuvaus on harvoin tarpeen.

Toimenpiteessä käytettävä metallilevy.

Hoidon tavoitteena on säilyttää lonkan liikeradat, reisiluun pään normaali pallomainen muoto sekä lonkan normaali kehitys. Hoito onnistuu sitä paremmin mitä nuorempana tauti on alkanut. Taudin alkuvaiheessa paranemismahdollisuudet ovat paremmat.

Hoidoksi saattaa riittää seuranta. Hoidossa pyritään ylläpitämään reisiluun pään muoto mahdollisimman pyöreänä. Diagnoosi ennen seitsemän vuoden ikää on pääsääntöisesti ennusteellisesti hyvä asia. Myöhemmin alkanut/oireileva sairaus edellyttää useammin leikkaushoitoa. Reisiluun kaulaan tai lantioon kohdistuvalla toimenpiteellä pyritään mahdollistamaan reisiluun asettuminen lonkkamaljaan siten, että lonkka kehittyisi kasvun myötä normaaliksi. Leikkauksessa voidaan kääntää reisiluun asentoa ja tukea se levyllä ja ruuveilla. Vaihtoehtoisesti voidaan kääntää lonkkamalja paremmin reisiluun päälle.

Lonkkakipua voidaan hoitaa tulehduskipulääkkeillä sekä rasitusta vähentämällä. Tarvittaessa voidaan käyttää kyynärsauvoja tai pyörätuolia liikkumisen apuna. Ylipainon välttäminen vähentää myös lonkan kuormitusta. Fysioterapeutin ohjeistama liikeharjoittelu on tärkeässä roolissa taudin kaikissa vaiheissa.

Päivitetty 1.2.2023