Siirry sivun sisältöön

Täydennetty rintamaito ja keskoskorvike

Kotiutumisvaiheessa pikkukeskonen saa lähes aina vahvistettua ravintoa, joko ravintolisällä täydennettyä rintamaitoa tai keskoskorviketta.

Keskosvauvan ravitsemussuunnitelma tehdään lääkärin kanssa kotiutumisvaiheessa ja se tarkistetaan kotiutumisen jälkeisessä kontrollissa noin kuukauden kuluttua kotiutumisesta. Tavoitteena on mahdollisimman helposti toteutettava ravitsemus. Jos vauva painaa lasketussa ajassa noin 3 kilogrammaa, siirrytään asteittain tavalliseen ruokintaan (pelkkä rintamaito tai tavallinen korvike).

Rintamaidon vahvistus tai keskoskorvikkeen käyttö lopetetaan lääkärin ohjeistuksen mukaisesti.

Rintamaidon vahvikkeesta ja Keskoskorvikkeesta voi lääkärinlausunnon perusteella saada Kela-korvausta.

Jauhemainen rintamaidon vahvike

Jauhemainen rintamaidon vahvike sisältää proteiinia, hiilihydraatteja, kivennäisaineita ja vitamiineja.

Vahvike sekoitetaan pakkauksen ohjeiden mukaisesti vauvalle annettavaan maitoon. Vauvalle, jota imetetään, voidaan vahvike sekoittaa pakkauksen ohjetta pienempään maitomäärään (esimerkiksi 10–30 ml). Vahvistettu maito annetaan vauvalle pullosta, minkä jälkeen jatketaan imetyksellä. Sairaalassa vahvike annetaan yleisesti tasaisesti vuorokauden aikana. Kotona vahvikkeen voi antaa päiväaikaan, jolloin yöllä vahvikkeen lisäystä maitoihin ei tarvitse muistaa.

Keskoskorvike

Keskoskorvike on erityisesti keskosille suunniteltu maitopohjainen ravintovalmiste. Keskoskorviketta voidaan käyttää rintamaidon lisänä tai sen tilalla.

Siirtyminen tavalliseen, kaupasta saatavaan korvikkeeseen tehdään asteittain,1–2 ateriaa päivässä. Kotiin hankittu erityismaito kannattaa yleensä syöttää loppuun.

Päivitetty 5.1.2023